Raisi: Zatvoreni Amerikanci bit će razmijenjeni za zatočene Irance

Petero američkih državljana zatočenih u Iranu, za koje se očekuje da će biti razmijenjeni za petero Iranaca zatvorenih u SAD-u naredne sedmice, ‘potpuno su zdravi’, kaže predsjednik Irana.

Ebrahim Raisi: Islamska Republika Iran odlučiti šta će učiniti s tim novcem (AP)

Petero američkih državljana zatočenih u Iranu, za koje se očekuje da će biti razmijenjeni za petero Iranaca zatvorenih u SAD-u već naredne sedmice, “potpuno su zdravi”, izjavio je predsjednik Irana Ebrahim Raisi.

“Prema našim najnovijim informacijama, potpuno su dobrog zdravstvenog stanja”, kazao je on u intervjuu za TV mrežu NBC, prenosi Fena.

Troje od petero američkih državljana za koje se očekuje da će biti pušteni su Siamak Namazi (51), Emad Sharqi (59) i ekolog Morad Tahbaz (67), koji također ima britansko državljanstvo, saopćila je američka administracija.

Identitet četvrtog i petog Amerikanca nije otkriven.

Šest milijardi dolara u humanitarne svrhe

U sklopu sporazuma o razmjeni zatvorenika, koji je prvi put objavljen 10. augusta, SAD je pristo na transfer šest milijardi dolara iranskih sredstava sa južnokorejskih na katarske račune, gdje se mogu utrošiti samo u humanitarnu robu.

Omogućavanje peterici da napuste Iran otklonilo bi veliki izvor napetosti između Washingtona i Teherana, koji su i dalje na suprotnim stranama po pitanjima od iranskog nuklearnog programa do podrške Teherana regionalnim šiitskim milicijama.

Razmjena zarobljenika mogla bi biti obavljena iduće sedmice, saopćilo je osam iranskih i drugih izvora upoznatih sa sporazumom, dogovorenim u indirektnim američko-iranskim pregovorima uz posredovanje Katara.

Jedan izvor upoznat s razgovorima ranije je kazao da su predstavnici švicarske ambasade u Teheranu, koja predstavlja američke interese u Iranu, posjetila petero Amerikanaca i saopćili da su dobrog zdravlja.

Aranžmani su urađeni i konačna akcija razmjene zatvorenika trebala bi biti finalizirana u dogledno vrijeme, kazao je Raisi za NBC.

Iako se čini kako Raisi priznaje da se šest milijardi dolara može koristiti samo u humanitarne svrhe, on je rekao da će Iran odlučiti kako će novac biti potrošen.

Sa računa u Južnoj Koreji na račun u Kataru

“Ovaj novac pripada iranskom narodu, iranskoj vladi, tako da će Islamska Republika Iran odlučiti šta će učiniti s tim novcem”, kazao je Raisi u intervjuu.

Upitan da li će se novac koristiti u druge svrhe osim za humanitarne potrebe, Raisi je rekao: “Humanitarno znači sve što je potrebno iranskom narodu, tako da će ovaj novac biti u budžetu za te potrebe, a o potrebama iranskog naroda će odlučivati i odrediti iranska vlada.”

Američki State Department naglasio je da novac ide sa ograničenih računa u Južnoj Koreji na ograničene račune u Kataru i da će SAD imati nadzor nad tim kako i kada se ta sredstva koriste, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije