Rumunija pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova zbog drona

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopćilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Rumunske snage patroliraju deltom Dunava blizu granice s Ukrajinom (EPA)

Rumunsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor ruskog otpravnika poslova nakon što su na rumunskoj teritoriji otkriveni novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, javlja agencija Agerpres, prenosi Tanjug.

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopćilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Predsjednik Rumunije Klaus Iohannis je rekao da to ukazuje na neprihvatljivo probijanje rumunskog zračnog prostora.

On je u saopćenju rekao da je obavijestio generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o dijelovima drona, drugog koji se srušio na rumunskoj teritoriji ove sedmice, i da je Stoltenberg ponovio potpunu solidarnost alijanse sa Rumunijom, prenosi Reuters.

”Identifikacija od strane rumunskih vlasti na teritoriji Rumunije u blizini granice sa Ukrajinom novih fragmenata bespilotnih letjelica ukazuje na neprihvatljiv proboj zračnog prostora Rumunije, države NATO-a, sa stvarnim rizicima po sigurnost rumunskih građana u toj oblasti”, rekao je Iohannis.

Blizina ukrajinske granice

Rusija je u posljednjih nekoliko dana više puta napala ukrajinske luke na Dunavu Reni, Izmail i Kiliju.

One se nalaze manje od 500 metara od rumunskog teritorija i u vidokrugu su stanovnika rumunskih gradova s druge strane rijeke.

U ponedjeljak su krhotine navodno ruskog drona pale u Rumuniju, članicu NATO-a, na nenaseljeno područje kod sela Plaurua.

Ukrajina je prva objavila informaciju, ali Rumunija je to odmah demantirala. Kasnije je priznala da su na njezinu teritoriju pronađeni dijelovi drona.

NATO je tada procijenio da se radi o incidentu, a ne o namjeri Rusije.

Oko 27.000 ljudi živi u 32 sela u rijetko naseljenoj delti Dunava.

Izvor: Agencije