Mijanmaru isporučena dva ruska borbena aviona Su-30

Rusija održava prijateljske odnose s Mijanmarom, koji mnoge zapadne zemlje tretiraju kao ‘otpadničku državu’, a veza se intenzivirala nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Rusija i Mijanmar potpisali su 2018. godine ugovor za isporuku šest borbenih aviona Su-30 (EPA)

Mijanmar je dobio dva ruska borbena aviona Su-30 u sklopu ugovora s Rusijom, rekao je u nedjelju ministar industrije Charlie Than, javlja Anadolija.

“Dva aviona su već isporučena”, rekao je Than ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA na marginama Istočnog ekonomskog foruma 2023. u ruskom gradu Vladivostoku.

U septembru 2022. godine, general-major Zaw Min Tun, zvanični predstavnik Državnog administrativnog savjeta Mijanmara, najavio je da će njegova zemlja uskoro dobiti ruske borbene avione Su-30 SME u sklopu ugovora potpisanog 2018. za šest ovakvih aviona.

Charlie Than je rekao da nema informacije o isporukama preostalih aviona.

Novi saveznici Rusije

Rusija održava prijateljske odnose s Mijanmarom, koji mnoge zapadne zemlje tretiraju kao “otpadničku državu” otkako je njena vojska 2021. godine zbacila izabranu vladu premijerke Aung San Suu Kyi i počela represiju nad opozicijom, što je rezultiralo ubistvom hiljada civila, a pod posebnim povećalom su zločini nad muslimanskom manjinom Rohinja.

Ta veza se dodatno intenzivirala nakon što se Rusija zbog agresije na Ukrajinu od februaru prošle godine također našla pod zapadnim sankcijama, i prisiljena je tražiti nove saveznike.

Početkom godine vojne vlasti Mijanmara u saradnji s ruskom državnom kompanijom Rosatom otvorile su informacioni centar o nuklearnoj tehnologiji, što je korak ka razvoju nuklearne energije, potrebne zbog manjka energije u toj zemlji razorenoj sukobima. Taj korak u oblasti nuklearne saradnje Rusije i Mijanmara podstakao je strahove da vojska Mijanmara želi razviti kapacitete za izradu nuklearnog oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije