Američki zvaničnik za Al Jazeeru: Američke snage biće unutar Nigera

Američki vojni zvaničnik je objasnio za Al Jazeeru da će se izvršiti preraspoređivanje iz zračne baze u Niameyu u bazu Agadez u centralnom Nigeru.

Određeni broj američkih snaga i opreme bit će preraspoređen unutar Nigera, kazao je američki vojni zvaničnik (AP)

Određeni broj američkih snaga i opreme bit će preraspoređen unutar Nigera, kazao je američki vojni zvaničnik, dok je Burkina Faso upozorila da bi se svaka vojna intervencija u susjednoj afričkoj državi, u kojoj je izveden vojni udar u julu,  smatrala objavom rata njima.

Američki vojni zvaničnik je objasnio za Al Jazeeru da će se izvršiti preraspoređivanje iz zračne baze u Niameyu u bazu Agadez u centralnom Nigeru.

Isti izvor je naveo da je cilj preraspoređivanja unutar Nigera zaštita američkih snaga i imovine, te je naglasio da će biti sačuvane sposobnosti suprotstavljanja terorističkim prijetnjama u regiji.

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) saopćilo je da ”ne postoji neposredna prijetnja američkim snagama u Nigeru, a ta mjera se poduzima iz predostrožnosti”.

Ratno stanje

U međuvremenu, privremeni predsjednik Burkine Faso Ibrahim Traore rekao je da je njegova zemlja u ratnom stanju i da je sigurnost Nigera sigurnost i njegove zemlje.

On je obećao da će poslati snage u Niamey ako dođe do bilo kakve vojne intervencije, a to će se to dogoditi nakon odobrenja privremene Generalne skupštine u njegovoj zemlji.

Traore je dodao da njegova zemlja ima nove saveznike koji joj pružaju podršku, ističući da njegova zemlja nije neprijatelj francuskog naroda.

ECOWAS poriče

U tom kontekstu, Abdel Fattah Moussa, komesar za politička pitanja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), negirao je da je grupa bila uključena u razgovore o bilo kakvoj vrsti procesa političke tranzicije s vođama puča u Nigeru.

Naglasio je da ova regionalna grupa i dalje insistira na zahtjevima za hitnim oslobađanjem predsjednika Mohameda Bazouma i uspostavljanjem ustavnog poretka.

Ističe da ECOWAS nije odredio datum za vojnu intervenciju, jer daje priliku procesima posredovanja i sankcijama kako bi se vojna hunta dovela za pregovarački sto.

ECOWAS je ranije objavio da je izradio plan za vojnu intervenciju u Nigeru, s ciljem da se okonča vojni udar kojim je krajem jula svrgnut predsjednik Bazoum.

Međutim, ECOWAS je, s druge strane, naglasio da bi pribjegavanje sili bila posljednja opcija u suočavanju s krizom u Nigeru.

Sigurnosni kordon i demonstracije

Unutar Nigera, snage sigurnosti nastavljaju uspostavljati svoj sigurnosni kordon oko francuske ambasade u Niameyu, te zabranjuju ulazak i izlazak iz sjedišta francuske diplomatske misije bez provjera.

Sa svoje strane, Pokret M62, koji odbacuje prisustvo francuskih snaga u Nigeru, saopćio je da će započeti demonstracije i proteste koji će trajati četiri dana, uključujući protestno okupljanje ispred vojne baze koje će trajati jedan dan i miting na stadionu glavnog grada Niameya.

Unija slobodnih sindikata u Nigeru održava sastanak na kojem će objaviti svoj stav o dešavanjima u zemlji, kao i svoj stav o odlasku francuskih snaga i francuskog ambasadora Silvana Itea.

Ali Mohamed Al-Amin Zein, premijer kojeg je imenovala vojna hunta u Nigeru, rekao je da se francuski ambasador ne ponaša u skladu sa svojom diplomatskom funkcijom. Zein smatra da je francuski ambasador postupio s ”neprihvatljivim prezirom”, kako je rekao, jer je odbio napustiti zemlju nakon što ga je vojna hunta protjerala i ukinula mu diplomatske privilegije i imunitet.

Premijer također smatra da je prisustvo francuskih snaga u zemlji ilegalno, nakon što je vojna administracija u Vojnom vijeću koje su formirali pobunjenici poništila sporazume koji su dozvoljavali Francuzima da budu stacionirani u Nigeru.

Povlačenje iz Nigera, ako do njega dođe, predstavljalo bi udarac za utjecaj Francuske u regionu, nakon što je bila prinuđena da napusti Mali, gdje su prešli ruski borci.

Niger je godinama bio partner Francuske i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, a ove dvije države koriste Niger kao bazu za borbu protiv oružanih grupa u regiji Sahel u zapadnoj i centralnoj Africi.

Izvor: Al Jazeera i agencije