Kralj smanjio kaznu Shinawatri sa osam na godinu zatvora

Thaksin Shinawatra, milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai, pobjegao je u inostranstvo prije 15 godina, prije nego što je zatvoren zbog zloupotrebe ovlasti.

Odbjegli bivši premijer u augustu je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008. godine (Reuters)

Tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn smanjio je kaznu bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri sa osam na jednu godinu zatvora, objavio je kraljevski list u petak.

“Poštovao je proces, priznao krivicu, pokajao se te prihvatio sudsku odluku. Sada je star, bolestan i potrebna mu je profesionalna medicinska pomoć”, objavila je kraljevska palača, prenosi Hina.

Odbjegli bivši premijer u augustu je kročio na tajlandsko tlo prvi put od 2008. godine, vrativši se iz egzila u zatvor samo nekoliko sati prije glasanja u Parlamentu o osnivanju vlade.

Nelojalnost i korupcija

Shinawatra (74) se nakratko pojavio s članovima porodice na terminalu privatnih aviona na aerodromu u Bangkoku, smiješeći se i mašući stotinama pristalica, prije nego što je u policijskom konvoju odveden do Vrhovnog suda, a zatim u zatvor.

Milijarder i vođa populističke stranke Pheu Thai pobjegao je u inostranstvo prije 15 godina, prije nego što je zatvoren zbog zloupotrebe ovlasti, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula u puču, navodeći korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji, što je on opovrgavao.

Njegov povratak potaknuo je raširene spekulacije da je Pheu Thai sklopio savez s bivšim neprijateljima u vojsci i establišmentu, što mu je omogućilo da se sigurno vrati u domovinu.

Izvor: Agencije