Zemlje s prašumama formirale pakt, traže sredstva od bogatijih država

Zemlje s prašumama su pozvale razvijene zemlje da daju 200 milijardi dolara godišnje za očuvanje bioraznolikosti.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je skup o Amazoniji prozvao pokušajem formiranja ujedinjenog fronta prašumskih zemalja na međunarodnim pregovorima (EPA)

Zemlje s prašumama su na skupu u Brazilu formirale pakt koji će od razvijenih zemalja zajedno tražiti sredstva za pomoć siromašnijim državama u borbi protiv klimatskih promjena i u očuvanju bioraznolikosti.

Zajednička izjava, naziva “Ujedinjeni za naše šume”, potpisale su Bolivija, Brazil, Kolumbija, Demokratska Republika Kongo, Ekvador, Gvajana, Indonezija, Peru, Republika Kongo, Sveti Vincent i Grenadini, Surinam i Venecuela, prenosi Hina.

Amazon, Kongo i jugoistok Azije dom su najvećih svjetskih prašuma, s ključnim, izuzetno bioraznolikim ekosistemima koji apsorbiraju ugljični dioksid.

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva je ovosedmični skup o Amazoniji prozvao pokušajem formiranja ujedinjenog fronta prašumskih zemalja na međunarodnim pregovorima, poput onih na klimatskom skupu COP28 koji će se kasnije ove godine održati u Dubaiju.

“Idemo na COP28 s ciljem da bogatima poručimo da ako žele sačuvati postojeće prašume moraju dati više sredstava ne samo za pokrov, nego i za ljude koji žive pod njim”, rekao je Lula.

Novac za doprinos šuma

Zajedničkom izjavom države su pozvale na uspostavljanje mehanizma finansiranja kako bi svijet platio za ključne doprinose šuma.

Izrazili su i nezadovoljstvo što bogate zemlje ne ispunjavanju svoje obećanje o 100 milijardi dolara godišnje, dogovorenih na COP-u, za pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena.

Pozvale su razvijene zemlje i da daju 200 milijardi dolara godišnje za očuvanje bioraznolikosti.

Osudile su i upotrebu ekoloških mjera za koje tvrde da su krinka za trgovinske restrikcije, aludirajući na Evropsku uniju koja je donijela zakon o zabrani uvoza proizvoda povezanih s deforestacijom.

Pakt je postignut dan poslije dogovora osam amazonskih država, kojeg ekolozi kritiziraju tvrdeći da nije učinio dovoljno kako bi se osigurao prekid deforestacije do 2030. godine.

Izvor: Agencije