Zakazan samit zapadnoafričkih država zbog situacije u Nigeru

Čelnici Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) će tokom samita razgovarati o političkoj situaciji i nedavnim dešavanjima i Nigeru.

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je zračni prostor u zemlji nakon što je istekao ultimatum članica ECOWAS-a koje su najavile upotrebu sile ako svrgnuti predsjednik ne bude vraćen na vlast (Reuters)

Predsjednik Nigerije Bola Ahmed Tinubu sazvao je vanredni samit šefova država i vlada Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) povodom situacije u Nigeru, objavljeno je na stranici te organizacije.

Kako se navodi, samit će biti održan u četvrtak, 10. augusta u Abuji, prijestolnici Nigerije.

“Lideri ECOWAS-a će tokom samita razgovarati o političkoj situaciji i nedavnim dešavanjima i Nigeru”, navodi se u objavi.

Vojna hunta u Nigeru zatvorila je zračni prostor u zemlji nakon što je istekao ultimatum članica ECOWAS-a koje su najavile upotrebu sile ako svrgnuti predsjednik ne bude vraćen na vlast.

Odbrambeni čelnici zapadnoafričkih zemalja pripremili su plan za moguću vojnu intervenciju protiv pučista koji su preuzeli vlast u Nigeru, a plan uključuje vremenski okvir i način slanja vojnika, objavio je dužnosnik ECOWAS-a, prenijela je Hina.

Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gdje će napasti. Tu odluku će donijeti šefovi država, rekao je Abdel-Fatau Musah, povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost.

Razrađeni elementi

“Svi elementi bilo kakve moguće intervencije su razrađeni, uključujući potrebne resurse te način i vrijeme kad ćemo poslati snage”, dodao je Musah nakon trodnevnog susreta u nigerijskoj prijestolnici Abuji.

ECOWAS je ranije uveo sankcije Nigeru i upozorio će odobriti upotrebu sile ako čelnici hunte do nedjelje na vlast ne vrate svrgnutog Mohameda Bazouma.

ECOWAS je organizacija osnovana 1975. u Lagosu koja danas okuplja 15 država zapada Afrike: Benin, Burkinu Faso, Kapverdske otoke, Obalu Slonovače, Gambiju, Ganu, Gvineju, Gvineju Bisau, Liberiju, Mali, Niger, Nigeriju, Senegal, Sijeru Leone i Togo.

Članice Mali i Burkina Faso, također predvođene pučistima, najavile su da će u slučaju intervencije saveza u Nigeru stati na stranu pučista.

Izvor: Agencije