UN: Ratni zločini mijanmarske vojske ‘sve češći i drskiji’

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila korištenjem bombi i paljenje civilnih domova i zgrada, što ponekad rezultira uništavanjem cijelih sela, navodi se u izvještaju UN-a.

Otkako je hunta preuzela vlast prije dvije godine, Mijanmar je utonuo u haos (Reuters)

Ratni zločini koje je počinila mijanmarska vojska, uključujući bombardiranje civila, postali su “sve učestaliji i drskiji”, poručio je tim istražitelja Ujedinjenih naroda u izvještaju objavljenom u utorak, prenosi Hina.

U izvještaju Nezavisnog istražnog mehanizma za Mijanmar (IIMM), koje je pokrivalo razdoblje između jula 2022. i juna 2023, navodi se da postoje “snažni dokazi da su mijanmarska vojska i njene pridružene milicije počinile tri vrste ratnih zločina povezanih s borbama i to s povećanom učestalošću i drskošću”.

Ti zločini uključuju neselektivno ili nerazmjerno ciljanje civila korištenjem bombi i paljenje civilnih domova i zgrada, što ponekad rezultira uništavanjem cijelih sela, navodi se.

U izvještaju se također govori o “ubistvima civila ili boraca zarobljenih tokom operacija”.

“Naši dokazi ukazuju na dramatičan porast ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u zemlji, sa široko rasprostranjenim i sistematskim napadima na civile”, rekao je voditelj IIMM-a Nicholas Koumjian, dodajući da skupljaju dokaze koje sudovi mogu koristiti protiv pojedinačnih počinitelja zločina.

Mijanmar u haosu

Otkako je hunta preuzela vlast prije dvije godine, Mijanmar je utonuo u haos.

Više milicija bori se protiv vojske nakon krvavog obračuna s protivnicima zbog kojeg su zapadne zemlje ponovno uvele sankcije Mijanmaru.

Glasnogovornik hunte nije bio dostupan za komentar o nalazima istražitelja UN-a.

Hunta je ranije negirala da su se zločini dogodili, istaknuvši da provodi legitimnu kampanju protiv terorista.

Iako je hunta opravdavala bombardiranje kao napade na vojne ciljeve, istražitelji UN-a rekli su da je mijanmarska vojska “trebala znati ili je znala” da je veliki broj civila bio u ili oko navodnih ciljeva kada su se napadi dogodili.

Izvor: Agencije