WSJ: SAD rasporedio ratne brodove nakon kinesko-ruske pomorske patrole kod Aljaske

Sjedinjene Američke Države su poslale četiri razarača i aviona nakon što se 11 ruskih i kineskih brodova približilo saveznoj državi Aljaska, navodi se u izvještaju WSJ-a.

U izvještaju WSJ stoji da brodovi nikada nisu ušli u američke teritorijalne vode i da su napustili to područje (AP)

Sjedinjene Američke Države su rasporedile četiri broda ratne mornarice nakon što su ruske i kineske pomorske snage izvršile zajedničke patrole u blizini obale Aljaske, navodi se u izvještaju Wall Street Journala (WSJ).

Najmanje 11 ruskih i kineskih brodova približilo se Aleutskim otocima u sjevernoj američkoj državi Aljasci, navodi se u izvještaju WSJ-a. Dodaje se da brodovi nikada nisu ušli u američke teritorijalne vode i da su napustili to područje. Pratila su ih četiri američka razarača i avioni P-8 Poseidon.

“Ovo je prvi put u historiji”, rekao je Brent Sadler, viši naučni saradnik u Fondaciji Heritage i penzionisani mornarički kapetan, za američku publikaciju.

“S obzirom na kontekst rata u Ukrajini i napetosti oko Tajvana, ovaj potez je vrlo provokativan”, dodao je.

Sjeverna komanda SAD-a potvrdila je operaciju u izjavi za WSJ: “Zračne i pomorske snage pod našim zapovjedništvom provele su operacije kako bi osigurale odbranu Sjedinjenih Američkih Država i Kanade. Patrola je ostala u međunarodnim vodama i nije se smatrala prijetnjom.”

Republikanski senatori Aljaske Dan Sullivan i Lisa Murkowski rekli su da su bili u “bliskom kontaktu s vodstvom iz Zapovjedništva Aljaske nekoliko dana.. i dobili detaljne povjerljive brifinge o stranim brodovima … koji su prolazili američkim vodama u Aleutima”.

“Ovo je oštar podsjetnik na blizinu Aljaske i Kini i Rusiji, kao i suštinsku ulogu koju naša [savezna] država igra u nacionalnoj odbrani i teritorijalnom suverenitetu”, rekli su senatori u saopštenju.

‘Plan saradnje’

Glasnogovornik kineske ambasade u Washingtonu rekao je za WSJ da patrola nije usmjerena na Washington.

“Prema godišnjem planu saradnje kineske i ruske vojske, mornarički brodovi dvije zemlje nedavno su obavili zajedničke pomorske patrole u relevantnim vodama u zapadnom i sjevernom Tihom okeanu. Ova akcija nije usmjerena ni na jednu treću stranu i nema nikakve veze sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom”, rekao je glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengyu.

Ovo nije prvi put da se takav upad dogodio; prema Sullivanu i Murkowskom, slična operacija se dogodila i 2022. godine.

“Prošlog ljeta kineska i ruska mornarica izvele su sličnu operaciju kod obale Aljaske”, rekli su senatori.

“S obzirom na to da je naš odgovor bio mlak, snažno sam ohrabrio više vojne vođe da budu spremni sa mnogo snažnijim odgovorom ako se slična zajednička kinesko-ruska pomorska operacija dogodi kod naše obale”, dodaje se u saopštenju.

U septembru 2021. godine, brodovi američke obalske straže u Beringovom moru i sjevernom Tihom okeanu naišli su na kineske brodove oko 80 kilometara od Aleutskih ostrva.

Prvi zabilježeni susret s brodovima kineske mornarice koji su plovili u međunarodnim vodama u Beringovom moru bio je 2015. godine kada su u tom području prijavljeni amfibijski brod, brod za dopunu i tri površinska borbena broda.

Izvor: Al Jazeera