Pence ne isključuje mogućnost da bude svjedok tužilaštva na suđenju Trumpu

Prema optužnici, Trump je u više navrata vršio pritisak na Pencea da ne odobri glasove Elektorskog koledža.

Penceov odnos s Trumpom bio je zamršen otkako su napustili izvršnu vlast (Reuters)

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence nije isključio mogućnost da bude svjedok tužilaštva ukoliko se bivšem predsjedniku SAD-a i njegovom nekadašnjem šefu Donaldu Trumpu bude sudilo pod optužbama da je pokušao da preokrene rezultat predsjedničkih izbora 2020. godine, prenosi Tanjug.

Pence je za CBS, na pitanje da li bi bio svjedok tužilaštva ako dođe do suđenja Trumpu, rekao da ne planira da svjedoči, ali nije isključio tu mogućnost, prenio je Reuters.

“Ali ljudi mogu biti uvjereni da ćemo poštovati zakon, da ćemo odgovoriti na zakonske pozive, ako do toga dođe i da ćemo reći samo istinu”, naveo je Pence.

Pence je ujedno i protivkandidat Trumpu na izborima Republikanske stranke za kandidata za predsjednika SAD-a za izbore 2024. godine.

Specijalni tužilac Jack Smith podigao je u utorak optužnicu protiv Trumpa, koja se sastoji iz četiri tačke u kojima se bivši predsjednik optužuje za prevaru SAD-a, zavjeru radi ometanja službenog postupka prenosa vlasti, ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka, kao i za kršenje prava zagarantovanih zakonima i Ustavom SAD-a.

Stranački konkurenti

Prema optužnici, Trump je u više navrata vršio pritisak na Pencea da ne odobri glasove Elektorskog koledža.

U jednom trenutku, kako se tvrdi, Trump je navodno rekao Penceu da je “suviše pošten”.

Penceovo potencijalno svjedočenje i njegove bilješke mogli bi da postanu ključni elementi tužilaštva na suđenju Trumpu.

Trump je u subotu prvi put tokom kampanje u okviru stranačkih izbora za predsjedničkog kandidata napao Pencea.

On je negirao da ga je nazvao “previše poštenim” i opisao ga kao osobu koja obmanjuje. Trump je Pencea nazvao i “Malim Mikeom Penceom”.

Izvor: Agencije