Za Ukrajinu pregovori u Džedi produktivni, za Rusiju osuđeni na propast

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, SAD i brojne evropske zemlje, sudjeluje u pregovorima u Džedi.

Predstavnici Kine, SAD-a i Saudijske Arabije prisustvuju pregovorima o mirnom okončanju ruskog rata u Ukrajini, u Džedi, Saudijska Arabija, 6. avgusta 2023. (Reuters)

Visoki ukrajinski dužnosnik je rekao da su razgovori u Saudijskoj Arabiji o nastojanjima da se krene prema postizanju mirnog rješenja rata s Rusijom bili produktivni, no Moskva je sastanak nazvala neuspjelim pokušajem da se globalni jug prikloni Kijevu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Američke Države i brojne evropske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjeluje u pregovorima u Džedi.

Ukrajina i njezini saveznici pojasnili su kako su pregovori u Džedi pokušaj da se garantuje široka međunarodna podrška u pogledu ključnih načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva, piše Reuters a prenosi Hina.

Dio alternativnog plana koji se razlikuje od takozvanog mirovnog plana ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog je integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, početak mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih naroda i razmjena zarobljenika, piše dpa.

No i osamnaest mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu svi izgledi za direktni mirovnim pregovorima između Kijeva i Moskve čine se dalekim.

Pravedan i trajan mir

“Održali smo vrlo produktivne konsultacije o ključnim načelima na kojima bi se trebao graditi pravedan i trajan mir”, rekao je na sastanku u Džedi šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Ruski državni mediji u nedjelju su prenijeli izjavu zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova koji je rekao kako je sastanak “odraz nastojanja zapada da nastavi uzaludne, na propast osuđene napore” čiji je cilj mobilizirati globalni jug iza stajališta Volodimira Zelenskog.

Dok su zapadne zemlje podržale Ukrajinu, mnoge ostale države oklijevaju zauzeti stranu premda žele da se okonča sukob koji je globalno pogodio ekonomiju.

Sudjelovanje Kine, koja se dosad držala rezervisano i nije sudjelovala u prethodnom krugu pregovora u Kopenhagenu, izbjegavajući pozive zapada da javno osudi rusku invaziju, nagovijestilo je moguću promjenu u njenom stajalištu, ali ne i veliki zaokret, smatraju analitičari.

Zapadni diplomati istaknuli su ulogu Saudijske Arabije u nastojanju da se u Džedi okupi više zemalja, koristeći pritom svoj sve bolji odnos s Pekingom i kontinuirane veze s Moskvom i Kijevom.

Jermak je rekao da su se za vrijeme razgovora u Saudijskoj Arabiji mogla čuti različita stajališta te je pregovore nazvao “krajnje iskrenima i otvorenima”.

Istaknuo je i da su sve prisutne zemlje iskazale sklonost načelima međunarodnoga prava, kao i sklonost poštivanju suvereniteta i nepovredivosti teritorijalne cjelovitosti država.

Izvor: Agencije