Pjongjang izveo simulaciju nuklearnog napada ‘u znak upozorenja’

Sjeverna Koreja kaže da je izvela taktičku vježbu koji je simulacija nuklearnog udara na komandne punktove i aerodrome Južne Koreje, ‘u znak upozorenja’ na raspoređivanje američkih bombardera.

'Raketna jedinica je ispalila dvije taktičke balističke rakete sjeveroistočno u odnosu na međunarodni aerodrom u Pjongjangu i prikladno izvela svoju misiju nuklearnog udara', izvijestila je državna novinska agencija KCNA (Reuters - Ilustracija)

Sjeverna Koreja saopštila je da je izvela taktičku vježbu koji je simulacija nuklearnog udara na komandne punktove i aerodrome Južne Koreje, “u znak upozorenja” na ranije raspoređivanje američkih strateških bombardera u regiji.

“Raketna jedinica je ispalila dvije taktičke balističke rakete sjeveroistočno u odnosu na međunarodni aerodrom u Pjongjangu i prikladno izvela svoju misiju nuklearnog udara”, izvijestila je državna novinska agencija KCNA, prenosi Tanjug.

Vojska Južne Koreje ranije je saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u more, nekoliko sati nakon što je SAD rasporedio bombardere B-1B u sklopu savezničkih zračnih vježbi.

Vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a

Pored toga, japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da se sumnja da je najmanje jedna balistička raketa Sjeverne Koreje ispaljena, a japanski mediji su javili da su dvije rakete ispaljene i da su pale izvan japanske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), prenosi Reuters.

Do ovog lansiranja došlo je dan uoči završetka 11-dnevnih kombiniranih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a, koje je Pjongjang ranije osudio.

“Naša vojska pojačala je nadzor i budnost u pripremama za dodatne provokacije i održava punu spremnost, kroz blisku saradnju između Južne Koreje i SAD-a”, navodi se u saopštenju Zajedničkog štaba južnokorejskog generalštaba.

Bombarderi B-1B izveli su ranije u srijedu odvojene zračne vježbe sa ratnim avionima iz Južne Koreje i Japana.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada