Evropljani očekuje da će se nastaviti Wagnerove operacije u Africi

Josep Borrell očekuje da će ruska privatna paravojna grupa nastaviti operacije u Africi, uprkos tome što je Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći prošle sedmice.

Jevgenij Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći prošle sedmice (Reuters)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell očekuje da će ruska privatna paravojna grupa Wagner nastaviti operacije u Africi, uprkos tome što je njen šef Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći prošle sedmice.

Nakon sastanka ministara odbrane EU-a u Toledu, u Španiji, rekao je kako je siguran da će se ubrzo pronaći zamjena za  bivšeg vođu Wagnera”.

“Oni će nastaviti svoje aktivnosti u Africi, jer je to oružano krilo Rusije.”

Dodao je da Moskva ne može slati regularne snage u regiju, jer bi to bilo suviše skandalozno.

“Oni [Wagner] će nastaviti služiti [ruskom predsjedniku Vladimiru] Putinu i onome što rade, što svakako ne doprinosi miru u regiji Sahel ili odbrani prava i sloboda na tom području”, kazao je Borrell.

Prigožin je poginuo zajedno s drugim putnicima u padu privatnog aviona sjeverno od Moskve prošle srijede.

Kremlj razmatra ‘različite verzije’

Kremlj je saopćio u srijedu da istražitelji uzimaju u obzir mogućnost da je pad aviona bio planirani čin, u prvom izričitom priznanju mogućnosti atentata na komandanta Wagnera.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako se razmatraju različite verzije, uključujući onu da je “riječ o namjernom činu”.

Avion se srušio tačno dva mjeseca nakon što je Prigožin preuzeo kontrolu nad gradom Rostov u južnoj Rusiji krajem juna, na početku pobune koja je potresla Rusiju pod Putinom.

Pobuna je trajala samo nekoliko sati, jer su dvije strane postigle dogovor, koji je prvobitno zahtijevao da Prigožin i neki od njegovih ljudi odu u Bjelorusiju.

Izvor: Agencije