Potvrđena optužnica protiv bivšeg službenika CIA-e

Tužilac Damian Williams nazvao je postupke Joshue Schultea ‘jednom od najdrskijih i najštetnijih dijela špijunaže u američkoj historiji.

WikiLeaks je 2017. počeo objavljivati materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade (EPA)

Američki sud je uglavnom potvrdio optužnicu protiv bivšeg softverskog inženjera Centralne obavještajne agencije (CIA) za najveću krađu povjerljivih informacija u historiji agencije, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

Joshua Schulte (34) osuđen je u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakiranje kompjutera i jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je proslijedio povjerljive materijale WikiLeaksu u takozvanom Trezoru 7 (Vault 7).

WikiLeaks je u martu 2017. godine počeo objavljivati materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitirajući njihovu elektroniku i računarske mreže, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nakon osude, američki tužilac Damian Williams na Manhattanu nazvao je krađu “jednom od najdrskijih i najštetnijih dijela špijunaže u američkoj historiji”.

U odluci na 14 stranica, okružni sudija Jesse Furman na Manhatttanu pronašao je “dovoljno“ dokaza koji podržavaju osude Schultea za špijunažu i hakiranje, dok njegove lažne izjave agentima FBI-ja ne podržavaju optužbu za opstrukciju.

Slijede nove optužbe

Sudija nije pronašao “nikakvu smislenu razliku” između Schulteova slučaja i odluke Vrhovnog suda iz 1995. godine “SAD protiv Aguilara” donoseći isti zaključak.

“U najboljem slučaju… Vlada je dokazala da je Schulte, znajući za postojanje savezne istrage velike porote, lagao saveznim istražiteljima u vezi s pitanjima koja se odnose na istragu velike porote. Pod Aguilarom to nije dovoljno”, napisao je Furman.

Schulte se sam zastupao na suđenju u nastojanju da poništi osudu.

Prethodno suđenje završilo je poništenjem nakon što su porotnici došli do “mrtve tačke’.

Tužitelji su rekli da je Schulte bio motiviran da odaje materijale iz inata zbog toga što je mislio kako se CIA odnosila prema njemu prije njegove ostavke u novembru 2016. godine.

Schulte je zatvoren u metropolitanskom pritvorskom centru u Brooklynu.

Sučeljava se s drugim suđenjem, koje će početi 11. septembra, zbog navodnog primanja više od 10.000 slika i videozapisa dječje pornografije.

Izvor: Agencije