Platforma X će dopustiti političke oglase uoči izbora u SAD-u

Mreža će od sada dopuštati političko oglašavanje kandidata i političkih stranaka i proširiti tim za sigurnost i izbore uoči predsjedničkih izbora 2024.

Kompanija X, ranije Twitter, procijenjena je 19 milijardi dolara na osnovu plana kompenzacije za zaposlene
Nova odluka omogućit će X-u povećanje prihoda (EPA)

Platforma X, bivši Twitter, objavila je da će od sada u SAD-u dopuštati političko oglašavanje kandidata i političkih stranaka i proširiti tim za sigurnost i izbore uoči predsjedničkih izbora 2024. godine.

Prije nego je Elon Musk kupio Twitter u oktobru prošle godine, platforma je zabranila sve političke oglase na globalnom nivou od 2019. godine.

U januaru je zabrana ukinuta i počelo se dopuštati oglase sa svrhom, naprimjer u SAD-u oglase koji podižu svijest o pitanjima kao što je registracija birača.

Najavljeno je da će se proširiti popis vrsta oglasa koji će biti dopušteni, prenosi Hina.

Povećanje prihoda

Nova odluka omogućit će X-u povećanje prihoda u vrijeme kada su mnogi oglašivači pobjegli ili smanjili potrošnju na platformi, strahujući da će se oglasi pojavljivati pored neprimjerenog sadržaja.

Platforma X je najavila da će povećati tim za borbu protiv manipulacije sadržajom i “novih prijetnji”.

Osnovat će globalni centar za transparentno oglašavanje, koji će omogućiti korisnicima da vide kakve se političke oglase promiče na platformi te i dalje neće dopuštati političke oglase koji šire netačne informacije ili žele potkopati povjerenje javnosti u izbore.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada