Grčka suočena s dosad najvećim požarom u Evropskoj uniji

U pomoć Grčkoj poslano je jedanaest aviona i jedan helikopter iz evropske flote.

Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama (EPA)

Grčka je suočena s “najvećim dosad zabilježenim požarom na području Evropske unije”, rekao je u utorak glasnogovornik Evropske komisije, istaknuvši da 27 članica EU-a trenutno mobilizira gotovo polovinu zajedničkih zračnih evropskih snaga kako bi joj pomoglo, prenosi Hina.

U pomoć Grčkoj poslano je jedanaest aviona i jedan helikopter iz evropske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na sjeveroistoku zemlje. Tamo je poslano i 407 vatrogasaca, rekao je glasnogovornik EK-a Balazs Ujvari.

Grčka je u augustu drugi put ovog ljeta aktivirala Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedio 11 vatrogasnih aviona sistema rescEU iz Hrvatske, Francuske, Njemačke, Španije, Švedske i s Kipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Kipra, Češke, Francuske, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Hrvatska je prošle sedmice poslala kanader Grčkoj. Hrvatska je sistemu rescEU stavila na raspolaganje dva kanadera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u ovoj sezoni šumskih požara.

Brojni požari

Grčki se vatrogasci već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Vatra, koja se proteže frontom od gotovo 10 kilometara, “još uvijek je izvan kontrole”, rekao je jedan od vatrogasnih glasnogovornika AFP-u.

Grčku su ovog ljeta poharali brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promjenama.

EU raspolaže flotom od 24 aviona i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susjednim zemljama.

Evropska unija radi na stvaranju autonomne zračne eskadrile koji sama finansira, a čini je 12 aviona koji će biti u potpunosti operativni do 2030. s obzirom na to da su, kako je istaknuo Ujvari, “požari sve razorniji”.

Izvor: Agencije