EK o najavi Michela: Usmjereni smo na reforme, ne na datume

Charles Michel je u ponedjeljak na Bledskom strateškom forumu spomenuo 2030. godinu kao datum kada bi moglo doći do daljnjeg proširenja Evropske unije.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (EPA)

Proces proširenja Evropske unije zasniva se na ispunjavanju kriterija potrebnih za članstvo pa Evropska komisija nije usmjerena na datum, nego na podršku državama kandidatkinjama za provedbu reformi, izjavila je glasnogovornica Komisije Dana Spinant, prenosi Hina.

“Uvijek smo govorili da je proširenje proces koji se zasniva na zaslugama, što znači da se zemlje kandidatkinje trebaju priključiti EU-u kada budu spremne za to”, izjavila je Spinant odgovarajući na pitanje novinara da komentira istup predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Michel je u ponedjeljak na Bledskom strateškom forumu spomenuo 2030. godinu kao datum kada bi moglo doći do daljnjeg proširenja Evropske unije.

“Da bismo bili vjerodostojni, vjerujem da moramo razgovarati o kalendaru i domaćoj zadaći. Imam prijedlog. Dok pripremamo sljedeći strateški program EU-a, moramo si postaviti jasan cilj. Vjerujem da moramo biti spremni, s obje strane, za proširenje do 2030. godine”, rekao je Michel.

Reforme ispred datuma

U Komisiji kažu da ne ciljaju na datume.

“Nismo fokusirani na datum. Fokusirani smo na blisku saradnju sa zemljama kandidatkinjama kako bi bile spremne za pridruživanje Evropskoj uniji. Fokusirani smo na to da im pružimo podršku u reformama, fokusirani smo na ulaganja koja im pomažu transformirati svoje ekonomije i približiti se regulatornim zahtjevima koje je važno ispuniti prije ulaska u Evropsku uniju”, rekla je Dana Spinant.

Na pitanje vjeruje li da Evropska unija može provesti potrebne unutrašnje reforme kako bi mogla primati nove članice, Spinant je rekla da nije na njoj da odgovara na takva pitanja i da će se time baviti čelnici država članica EU-a na svom neformalnom sastanku na vrhu u Granadi, u Španiji.

Evropska komisija će u oktobru objaviti svoj redovni paket o proširenju s izvještajima o napretku država kandidatkinja. Ti izvještaji bit će osnova za raspravu i odluke o budućim koracima u proširenju koje se očekuju na samitu u decembru.

Od decembarskog samita velika očekivanja imaju pojedine kandidatkinje, prije svega Ukrajina, koja se nada odluci o otvaranju pristupnih pregovora, ali i Bosna i Hercegovina koja ima ista očekivanja.

Izvor: Agencije