Britanija odgađa granične kontrole nakon Brexita

London je nekoliko puta odgađao provedbu provjera od kako je u januaru 2021. godine napustila carinsku uniju i jedinstveno tržište Evropske unije.

Britanski izvoznici kažu da su kontrole Unije dovele do dugih kašnjenja u lukama na Otoku (Reuters)

Očekuje se da Velika Britanija potvrdi da će još jednom odgoditi uvođenje graničnih kontrola nakon Brexita za hranu i svježe proizvode koji dolaze iz Evropske unije, tvrdi Financial Times (FT).

Velika Britanija je nekoliko puta odgađala provedbu provjera od kako je u januaru 2021. godine napustila carinsku uniju i jedinstveno tržište EU-a, ali britanski izvoz se suočio s kontrolama za proizvode koji idu iz suprotnog smjera.

Velika Britanija je planirala konačno uvesti novu faznu kontrolu uvoza u godini koja vodi do 31. oktobra 2024.

Britanski ministri spremni su potvrditi još jedno odgađanje, pomjerajući njegovo lansiranje na iduću godinu, zbog inflatornih strahova da će nova birokratija povisiti cijene hrane, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

‘Realizacija najbolje granice na svijetu’

Inflacija u Velikoj Britaniji, koja trenutno iznosi 6,8 posto, manje u odnosu na 7,9 posto u junu, mjesecima je najviša među zemljama Grupe G7, uprkos tome što je Banka Engleske povećala svoju ključnu kamatnu stopu više od deset puta uzastopno kako bi pokušala obuzdati inlflaciju.

Upitan o izvještajima o novim kašnjenjima, glasnogovornik vlade je rekao da se “razmišlja o vrijednim povratnim informacijama” preduzeća i zainteresiranih strana i da će “uskoro” objaviti svoje planove.

Vlada je “ostala posvećena realizaciji najbolje granice na svijetu”, dodao je.

Velika Britanija je napustila EU 31. januara 2020. godine, nakon referenduma za Brexit 2016. godine.

Britanski izvoznici kažu da su kontrole EU-a dovele do dugih kašnjenja u lukama na Otoku, dodatne birokratije i troškova, stavljajući ih u nepovoljniji komercijalni položaj u odnosu na uvoznike iz bloka.

Izvor: Agencije