Američka vlada tuži SpaceX zbog diskriminacije izbjeglica

Istragom je utvrđeno da je kompanija Elona Muska odbijala izbjeglice zbog njihovog statusa i nametnuo zabranu zapošljavanja bez obzira na njihovu kvalifikaciju.

Teslu je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u tvornici u Fremontu (EPA)

Američko Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da je podiglo tužbu protiv kompanije SpaceX, na čelu s Elonom Muskom, zbog diskriminacije izbjeglica pri zapošljavanju.

U konkursima za posao i izbor radnika od septembra 2018. do septembra 2022. godine SpaceX je pogrešno navodio da može zapošljavati samo američke državljane i nositelje “zelene karte” ili stalne stanovnike, zbog “zakona o kontroli izvoza” koji kompanija mora poštovati.

“Istragom smo utvrdili da je SpaceX neopravdano odbijao izbjeglice zbog njihovog statusa i zapravo nametnuo zabranu zapošljavanja bez obzira na njihovu kvalifikaciju te je tako prekršio savezni zakon”, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Kristen Clarke.

“Zakoni o kontroli izvoza ne zahtijevaju takva ograničenja pri zapošljavanju”, ističe Ministarstvo pravosuđa u saopćenju.

Ranije tužena i kompanija Tesla

Tužbom se želi dobiti odšteta, pa i finansijska, “za izbjeglice koje se zbog te navodne diskriminacije odvraćalo i odbijalo od zapošljavanja u SpaceX-u”.

Teslu, drugu kompaniju milijardera Muska, već je tužila savezna država Kalifornija za rasnu diskriminaciju u njegovoj tvornici u Fremontu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

U decembru 2021. godine šest žena je podiglo tužbu protiv iste kalifornijske kompanije, optuživši grupaciju za proizvodnju električnih automobila da je dopuštala spolno uznemiravanje.

Izvor: Agencije