Kina obustavila uvoz morskih proizvoda iz Japana zbog Fukushime

Kina je navela da odlaganje radioaktivne vode predstavlja ‘ključno pitanje nuklearne sigurnosti’.

Kompleks Fukushima sadrži oko 1,34 miliona tona prečišćene vode (EPA)

Kina je osudila ispuštanje radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u Japanu, te obustavila uvoz svih morskih proizvoda iz te zemlje, prenosi Anadolija.

Carinska uprava Kine objavila je da će “od danas obustaviti sav uvoz proizvoda iz vode porijeklom iz Japana”, javila je državna televizija “CGTN”.

Ovo je uslijedilo nakon što je zvanični Peking upozorio da će poduzeti mjere ukoliko Tokio provede kontroverznu odluku da ispusti prečišćenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Zvanični Peking se tome “odlučno protivi i oštro osuđuje” jer Japan “nije obavio ključne konsultacije” sa drugim zainteresovanim stranama, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nuklearna sigurnost

U saopštenju se dodaje da Japan ovim ugrožava ekološki sistem i zagađuje globalni morski okoliš.

Kina je navela da odlaganje radioaktivne vode predstavlja “ključno pitanje nuklearne sigurnosti”.

“Njegov utjecaj prevazilazi granice Japana, a to pitanje nikako više nije privatna stvar Japana”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva.

”Japan krši prava ljudi na zdravlje, razvoj i zdravu životnu sredinu, čime se krši i moralna odgovornost i obaveze prema međunarodnom pravu”, dodalo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Ispuštanje radioaktivne vode

Japan je u četvrtak počeo ispuštanje u okean prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, oštećene u cunamiju 2011. godine.

Ispuštanje vode počelo je oko 13 sati po lokalnom vremenu, objavio je Kyodo News.

Kompleks Fukushima sadrži oko 1,34 miliona tona prečišćene vode.

Izvor: Agencije