Japan u četvrtak ispušta radioaktivne vode iz Fukushime u okean

Ova operacija, koja će se provoditi na osnovu plana koji je prije dvije godine odobrila Vlada Japana, izazvala je kritike Kine, ali i japanskih ribara.

Kishidina izjava dolazi samo dan nakon što je japanska Vlada saopćila da je postignut viši "stepen razumijevanja" sa japanskom ribarskom industrijom (Reuters)

Japan je saopćio kako će 24. augusta početi ispuštanje u more više od milion metričkih tona prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

Ova operacija, koja će se provoditi na osnovu plana koji je prije dvije godine odobrila Vlada Japana, izazvala je kritike Kine, ali i japanskih ribara koji strahuju da će reputacija japanske ribarske industrije i egzistencija japanskih ribara biti ugrožena.

“Zamolio sam kompaniju Tepco koja upravlja NE Fukushima da se brzo pripremi za ispuštanje vode u skladu sa planom koji je odobrilo regulatorno tijelo za nuklearnu energiju. Očekujte da će ispuštanje vode početi 24. augusta, ako vremenski uvjeti to budu dozvolili”, poručio je rano jutros premijer Fumio Kishida.

Razumijevanje sa ribarima

Kishidina izjava dolazi samo dan nakon što je japanska Vlada saopćila da je postignut viši “stepen razumijevanja” sa japanskom ribarskom industrijom.

“Obećavam da ćemo preuzeti svu odgovornost da osiguramo da ribarska industrija može nastaviti zarađivati iako će cijeli proces trajati decenijama”, rekao je prvi čovjek Vlade Japana.

Vlasti ove azijske države tvrde kako je ispuštanje radioaktivne vode sigurno, a Međunarodna agencija UN-a za atomsku energiju IAEA dala je u julu zeleno svjetlo na plan Vlade iz Tokija.

Izvor: Agencije