Španija: Više od 6.000 ljudi umrlo zbog visokih temperatura

Visoke temperature posebno ugrožavaju starije od 80 godina te siromašnije slojeve stanovništva koji nemaju sredstva da nabave klima-uređaje.

Španija se bori s rekordno visokim temperaturama ovog ljeta (EPA)

U Španiji je ovoga ljeta zbog visokih temperatura umrlo više od 6.000 ljudi, od kojih su većina stari i bolesni, kao i oni koji nemaju sredstva da se zaštite od velikih vrućina.

U ovoj mediteranskoj zemlji je prošlog ljeta zbog visokih temperatura umrlo najmanje 12.000 ljudi, prema podacima Instituta za zdravlje Carlos III i Državne meteorološke agencije.

Visoke temperature posebno ugrožavaju starije od 80 godina te siromašnije slojeve stanovništva koji nemaju sredstva da nabave klima-uređaje, prenosi Tanjug pisanje El Paisa.

Većina nema klima-uređaj

Prema podacima portala za nekretnine Idealista za ovu godinu, 38 posto španskih domova ima klima-uređaj, što je za dva posto više nego godinu ranije.

Čak i u najtoplijim španskim provincijama gotovo trećina stanovništva nema klima-uređaj: u Cordobi ih ima 72 posto domova, u Sevilli 71 posto, a u Madridu 60 posto.

Povećanom riziku od visokih temperatura izloženi su i kardiovaskularni bolesnici i oni s respiratornim problemima, kao i bubrežni, s hipertireozom, neurološki i psihijatrijski bolesnici.

Izvor: Agencije