Pružaju li Emirati utočište ruskom novcu?

Ujedinjeni Arapski Emirati tvrde da paze da ne krše sankcije koje su njihovi zapadni saveznici nametnuli Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Ujedinjeni Arapski Emirati su od početka rata nastojali održati dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati tvrde da paze da ne krše sankcije koje su njihovi zapadni saveznici nametnuli Rusiji zbog rata u Ukrajini, nakon što je Wall Street Journal u izvještaju utvrdio da zemlja pomaže Moskvi pružajući izlaz ruskom novcu.

Dužnosnik UAE-a je, međutim, rekao da zemlja ima snažan proces za suočavanje sa sankcioniranim osobama i kompanijama, te da je u bliskom kontaktu sa SAD-om i Evropskom unijom o implikacijama rata na globalnu ekonomiju.

Zvaničnik kojeg je citirao američki list dodao je da banke iz Emirata nadziru poštivanje sankcija nametnutih Rusiji kako bi spriječile kršenje međunarodnog prava.

“Trenutna globalna klima dovela je do finansijskih i investicijskih priljeva u UAE, s obzirom na reputaciju zemlje kao stabilnog globalnog investicijskog centra”, rekao je dužnosnik.

“Nastavit ćemo shvatati ove odgovornosti krajnje ozbiljno, posebno s obzirom na trenutnu geopolitičku sliku.”

WSJ navodi je priliv Rusa koji se slijevaju u UAE privukao pažnju nekih od glavnih banaka u zaljevskoj zemlji, uključujući Emirates NBD, glavnu banku u vlasništvu vlade, koja zapošljava ruske bankare da uspostave jedinicu posvećenu upravljanju novcem bogatih Rusa.

Bankovni računi za hiljade Rusa

Također je izvijestio da su lokalne banke otvorile hiljade računa za Ruse, iako su zvaničnici iz Emirata rekli da lokalne banke izbjegavaju sankcionirane pojedince kako bi održale bankarske odnose s američkim bankama koje obavljaju transakcije u dolarima.

Prema izvještaju, deseci hiljada Rusa preselili su se u Ujedinjene Arapske Emirate, posebno u Dubai, u protekloj godini, pretvarajući zajednicu ruskog govornog područja u jednu od najvidljivijih u zemlji od otprilike devet miliona ljudi.

Ovo također, navodno, uključuje neke iz ruske elite – Igora Sečina, koji ima veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a koji vodi državnu naftnu kompaniju. On je nedavno poslovno boravio u Dubaiju uprkos tome što je na crnoj listi SAD-a i većeg dijela Evrope.

Štaviše, zapadne zabrane za rusku naftu preusmjerile su dobar dio ruskog izvoza upravo u UAE, koji je kupuje po sniženim cijenama i preprodaje ili rafinira u proizvode koji se prodaju po tržišnim cijenama.

To je dovelo do značajnog porasta dolaska strane valute nakon rata u Ukrajini, ali općenito se vjeruje da poslovi UAE-a s Rusijom nisu u sukobu sa zapadnim sankcijama, iako mogu smetati Washingtonu i njegovim saveznicima.

Izvor: Al Jazeera