Newsweek: Šta je ‘Beaver’, ukrajinski kamikaza dron koji prijeti Moskvi

Prema dostupnim fotografijama i video zapisima, dronovi korišteni protiv Moskve po težini i veličini izgledaju slično dronovima Shahed, iako im je raspon krila nešto veći.

Ukrajina bi mogla koristiti novi "samoubilački" dron za gađanje Moskve, sugeriraju stručnjaci (Reuters)

Ukrajina bi mogla koristiti novi “samoubilački” dron za gađanje Moskve, sugeriraju stručnjaci, jer je eho rata ukrajinskih dronova počeo odjekivati u ruskoj prijestolnici.

Newsweek je citirao obavještajne izvještaje otvorenog koda koji sugeriraju da bi ukrajinski dronovi Beaver mogli stajati iza nedavnih napada na Moskvu, za koje Kremlj okrivljuje Kijev.

Uprkos nedostatku informacija o ovom dronu, stručnjaci su izvukli sve što su mogli iz snimaka koji pokazuju da gađa Moskvu.

Vrlo je sličan dronovima Shahed iranske proizvodnje. Rusija ih je često koristila za gađanje Ukrajine, kaže Justin Bronk, viši istraživač u istraživačkom centru Royal United Services Institute u Londonu.

Prema dostupnim fotografijama i video zapisima, dronovi korišteni protiv Moskve po težini i veličini izgledaju slično dronovima Shahed, iako im je raspon krila nešto veći, kako je rekao Bronk za američki magazin.

Čini se da dron Beaver ima relativno mali benzinski motor, ali se vjeruje da njihov domet prelazi 1.000 kilometara, ili oko 620 milja.

Motor sa unutrašnjim sagorijevanjem

Stručnjaci opisuju Beaver kao dron tipa kanard, s malim stabilizatorom naprijed ispred glavnog krila, što mu daje “veoma karakterističan oblik”, prema britanskom stručnjaku za dronove Steveu Wrightu.

Leti veoma sporo i stabilno, rekao je za Newsweek, sa očiglednim fokusom na domet. Wright je naveo da Beaver, prema trenutno dostupnim snimcima, izgleda ima motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Opremljen je propelerom i donjim strojem, što ukazuje da je lansiran u zrak sa aerodromske piste.

Analitičari kažu da slični dronovi, ili barem sastavni dijelovi dizajna Beaver, postoje godinama, iako nema naznaka da je Beaver u obliku koji je uočen iznad Moskve korišten prije početka sveopćeg rata u Ukrajini u februaru 2022. Ali ono što je manje jasno jeste koliko dobro Beaver može da se nosi sa ometanjem navigacije, u čemu je dron Shahed vješt.

Bronk je rekao da je teško reći koliko dobro bespilotne letjelice Beaver upravljaju opsežnom odbranom od elektronskog ratovanja koja je raspoređena u Moskvi i oko nje.

Wright je dodao da bi Beaver mogao biti “ranjiv” na elektronsko ratovanje i ometanje, ali bi bila “velika pobjeda” za operatera ako bi jedan ili dva drona izbjegla odbranu. Sugerirao je da će se u budućnosti, kao i u slučaju Shaheda, Beaver vjerovatno koristiti u većim rojevima za nadjačavanje zračne odbrane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada