Evropske zemlje počele evakuaciju svojih državljana iz Nigera

Na servisu za praćenje letova “Flightradar” vidi se da je avion, koji je registrovan na francuske oružane snage, napustio sinoć aerodrom u Nijameju.

Prvi francuski državljani evakuirani iz Nigera stižu u Pariz (EPA)

Francuska je u utorak počela da evakuira stotine svojih i državljana Evropske unije iz Nigera, nekoliko dana nakon što je vojna hunta zbacila predsjednika Mohameda Bazouma i preuzela vlast u toj zemlji.

“S obzirom na državni udar u Nigeru i činjenicu da je situacija i dalje zabrinjavajuća, odlučili smo da osiguramo da građani Francuske, koji žele da napuste Niger, mogu to i da učine”, rekla je francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna za francusku televiziju LCI, prenosi Tanjug.

Prema njenim procjenama, stotine francuskih državljana i stotine državljana drugih članica EU-a žele da budu evakuirani letovima, čije će provođenje, smatra Colonna, biti u roku od 24 sata.

Na servisu za praćenje letova “Flightradar” vidi se da je avion, koji je registrovan na francuske oružane snage, napustio sinoć aerodrom u Niameyu, prijestolnici Nigera.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova ranije je najavilo da će Pariz, imajući u vidu situaciju u Niameyu, napad na francusku ambasadu u nedjelju i činjenicu da je zračni prostor zatvoren, početi da evakuira svoje i građane drugih evropskih država koji žele da napuste Niger.

Prema podacima sa internet stranice ministarstva, u Nigeru je prošle godine bilo manje od 1.200 francuskih državljana.

Francuska ima trupe u regiji već deceniju koje pomažu u borbi protiv islamističke pobune, prenio je Reuters.

Destabilizacija regije

Pristalice hunte su u nedjelju u glavnom gradu Nigera spalile francuske zastave i napale francusku ambasadu, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će na svaki napad na francuske interese u Nigeru bili odgovoreno brzo i beskompromisno.

Zbacivanje predsjednika Bazouma sa vlasti prošle srijede, što je sedmo vojno preuzimanje vlasti u tom dijelu Afrike za manje od tri godine, destabiliziralo je regiju.

Španija je saopštila da se priprema da evakuira više od 70 državljana zračnim putem, a Italija je rekla da će organizovati let za repatrijaciju.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje državljane u Nigeru da prihvate ponudu francuskih vlasti i ukrcaju se na letove za evakuaciju.

Izvor: Agencije