Dvodnevni državni praznik u Iranu zbog toplotnog vala

Temperature u većem dijelu ove azijske države dosegnule i više od 40 stepeni Celzijusa.

Naučnici već godinama upozoravaju na sve češće suše u regiji, posebno teško pogođenoj posljedicama klimatske krize (Reuters)

Vlad Irana proglasila je srijedu i četvrtak državnim praznicima zbog toplotnog vala “bez presedana”, obzirom na to da su temperature u većem dijelu ove azijske države dosegnule i više od 40 stepeni Celzijusa, objavila je novinska agencija ISNA.

Kako prenosi Hina, pozivajući se na dpa, poslovnice banaka, pravosudni i advokatski uredi bit će zatvoreni, a ispiti i nogometne utakmice otkazani. Bolnice su u stanju pripravnosti, objavila je iranska agencija ISNA.

Meteorološka služba je upozorila kako postoji opasnost od zagađenja zraka i pješčanih oluja na jugu države, gdje se predviđa da će se ove sedmice temperature popeti i iznad 50 stepeni Celzijusa.

Kurdima zatvorili vodu

U kurdskome gradu Divandarrehu stanovnici su u ponedjeljak izašli na ulice da bi izrazili nezadovoljstvo jer su im zatvorili dotok pitke vode iz slavina, objavila je organizacija za ljudska prava Hengaw sa sjedištem u Norveškoj.

Veliki dio Irana, države sa gotovo 90 miliona stanovnika, čini pustinja.

Naučnici već godinama upozoravaju na sve češće suše u regiji, posebno teško pogođenoj posljedicama klimatske krize.

Izvor: Agencije