Brazilska policija istražuje Bolsonarove finansije

Presuda, o kojoj su lokalni mediji prvi pisali u četvrtak, dat će policiji veću mogućnost da istraži višestruke optužbe s kojima se suočava bivši prfedsjednik Brazila.

Nakon što je Jair Bolsonaro izgubio izbore, hiljade njegovih pristalica upalo je u zgrade vlade 8. januara (EPA)

Brazilski istražitelji su ispitivali lične finansije i komunikacije bivšeg predsjednika te zemlje Jaira Bolsonara, koji se nalazi u situaciji da potencijalno bude sankcioniran nakon što su njegove neosnovane tvrdnje o izbornoj prevari utjecale na formiranje pokreta za negiranje pobjede aktuelnog predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve.

Nakon što je Bolsonaro za malo izgubio izbore u oktobru prošle godine, hiljade njegovih pristalica upalo je u zgrade brazilske vlade 8. januara, prenosi Reuters.

Država je potom pokrenula istraga u vezi s tim neredima, a uporedo su istraživane i druge okolnosti u vezi s bivšim predsjednikom, poput povjerljivih telefonskih i bankovnih evidencija Bolsonara i njegove supruge Michelle.

Višestruke optužbe

Presuda, o kojoj su lokalni mediji prvi pisali u četvrtak, dat će policiji veću mogućnost da istraži višestruke optužbe s kojima se suočava Bolsonaro.

Objavljeno je i da je Bolsonarova bivša desna ruka Mauro Cid planirao priznati njegovu umiješanost u krivična djela u vezi s navodnom prodajom nakita koje su poklonile strane vlade.

Kako se navodi, Cid, koji je uhapšen, razmišlja o priznanju da je igrao ključnu ulogu u šemi trgovine nakitom koju je navodno organizirao bivši predsjednik.

Izvor: Agencije