Žena koja je Trumpu poslala otrov osuđena na skoro 22 godine zatvora

Toksična koverta upućena Trumpu presretnuta je u septembru 2020. u prostoriji za sortiranje pošte u Bijeloj kući.

Toksična koverta upućena Trumpu presretnuta je u septembru 2020. u prostoriji za sortiranje pošte u Bijeloj kući u Washingtonu (AP)

Žena je osuđena na skoro 22 godine zatvora zbog slanja prijetećih pisama koja sadrže otrov tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu 2020. godine, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Pascale Cecile Veronique Ferrier (56) državljanka Kanade i Francuske, izjasnila se krivom za kršenje zakona o biološkom oružju ranije ove godine zbog slanja visokotoksičnih pisama punjenih ricinom u Bijelu kuću, navodi se u saopćenju Ministarstva pravde.

Toksična koverta upućena Trumpu presretnuta je u septembru 2020. u prostoriji za sortiranje pošte u Bijeloj kući u Washingtonu.

U odvojenom slučaju, pisma sa ricinom su također poslana 2013. tadašnjem američkom predsjedniku Baracku Obami i tadašnjem gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu.

Ferrier, koja je uhapšena dva dana nakon što je poslala pismo, priznala je da je napravila ricin u svojoj kući u Kvebeku u Kanadi, rekli su tužioci. Ricin je smrtonosni otrov napravljen od biljke ricinus.

Tužilac Michael Friedman kaznu je opisao kao “prikladno oštru”, te da ona šalje “jasnu poruku”.

‘Neuobičajeno inteligentna žena’

Branilac Eugene Ohm rekao je da Ferrier ranije nije imala krivični dosije i da je “neuobičajeno inteligentna”, migrirala je iz Francuske i odgajala je dvoje djece kao samohrana majka.

Pascale Ferrier snimljena 2019. (AP)

Ali, u septembru 2020. godine, Ferrier je napravila ricin i poslala ga Trampu uz pismo u kojem tadašnjeg američkog predsjednika opisuje kao “ružnog klovna tiranina”.

Nakon hapšenja Ferrier je sudiji rekla da sebe smatra “miroljubivom i iskreno ljubaznom osobom”, ali se naljutila zbog problema kao što su nepravednost, zloupotreba moći i “glupa pravila”.

Također, rekla je da je sebe smatrala “aktivistom” a ne “teroristom”.

Tokom suđenja Ferrier je izrazila djelomično kajanje, uz pojašnjenje: “Želim da pronađem mirna sredstva za postizanje svojih ciljeva.”

Izvor: Al Jazeera i agencije