Mirovnjaci UN-a povrijeđeni u sukobu s turskim snagama na Kipru

Glasnogovornik misije UN-a rekao je kako su tri pripadnika mirovnih snaga teško povrijeđena i potrebna im je hospitalizacija.

Incident se dogodio u području poznatom kao Sektor 4 pod kontrolom slovačkog vojnog kontingenta, ojačanog britanskim mirovnjacima (AP)

U petak su na etnički podijeljenom Kipru izbili sukobi između mirovnih snaga Ujedinjenih naroda i snaga sigurnosti kiparskih Turaka zbog nelegalnih građevinskih radova na području pod kontrolom UN-a, saopćila je mirovna misija, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Jedan svjedok je, kako prenose agencije, naveo kako su vojnike UN-a maltretirali pripadnici policije i vojnika kiparskih Turaka. Buldožeri kiparskih Turaka pomakli su kamione UN-a, cementne stupove i bodljikavu žicu u tampon zoni pod upravom UN-a koja dijeli otok.

Incident se dogodio u području poznatom kao Sektor 4 pod kontrolom slovačkog vojnog kontingenta, ojačanog britanskim mirovnjacima.

Glasnogovornik misije UN-a rekao je kako su tri pripadnika mirovnih snaga teško povrijeđena i potrebna im je hospitalizacija. No, pucnjave nije bilo.

Izgradnja ceste

Incident su osudile Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska, tri od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasti kiparskih Turaka žele izgraditi cestu koja prolazi kroz teritoriju za koji UN navodi da je pod njihovom kontrolom. Cesta duga 11,5 kilometara trebala bi povezati Pyla/Pile sa susjednom zajednicom koja se nalazi na otcjepljenom sjevernom Kipru.

Kipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. i brojni napori za ponovno ujedinjenje nisu dali nikakvog rezultata.

Izvor: Agencije