Bivši austrijski kancelar Kurz optužen za lažno svjedočenje

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen je za lažno svjedočenje pred parlamentom, objavio je u petak Ured tužitelja za ekonomski kriminal i korupciju.

Konzervativni političar napustio je dužnost 2021. godine nakon što su tužitelji njega i još devet osoba počeli istraživati zbog sumnje u zlouporabu povjerenja, korupciju i mito s različitim razinama umiješanosti (Reuters)

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen je za lažno svjedočenje pred parlamentom, objavio je u petak Ured tužitelja za ekonomski kriminal i korupciju (WKStA), javlja Hina.

Kurz i njegov bivši šef kabineta Bernhard Bonelli “optuženi su za lažno svjedočenje pred takozvanim istražnim odborom ‘Ibiza’ u austrijskom parlamentu…vezano uz navodnu korumpiranost njegove vlade”, navodi se u saopćenju ureda tužitelja.

Suđenje mu počinje 18. oktobra, a bude li proglašen krivim, Kurzu prijete tri godine zatvora, saopćio je sud u Beču.

Istraga za korupciju

Konzervativni političar napustio je dužnost 2021. godine nakon što su tužitelji njega i još devet osoba počeli istraživati zbog sumnje u zlouporabu povjerenja, korupciju i mito s različitim razinama umiješanosti.

Bivši čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache, Kurzov vicekancelar, podnio je ostavku 2019. godine nakon što se pojavio video u kojemu je snimljen kako na Ibizi razgovara sa ženom koja se predstavila kao nećakinja ruskog oligarha i nudi joj političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Izvor: Agencije