Putin poziva na ‘mirno rješenje’ dok Mali i Rusija razgovaraju o Nigeru

Kremlj je objavio da je čelnik Malija inicirao poziv predsjedniku Putinu o situaciji u Nigeru, koja je i dalje neriješena.

Pukovnik Assimi Goita, privremeni predsjednik vojne vlade Malija razgovarao je telefonski s Putinom o situaciji u Nigeru (Francis Kokoroko/Reuters)

Vojni vođa Malija Assimi Goita razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji u Nigeru, gdje je pučem 26. jula svrgnut demokratski izabrani predsjednik Mohamed Bazoum.

Putin je “naglasio važnost mirnog rješenja situacije za stabilniji Sahel”, rekao je Goita na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Kremlj je u saopćenju naveo da je poziv inicirao Mali.

“Strane su se posebno fokusirale na trenutnu situaciju u regiji Sahara-Sahel i posebno naglasile važnost rješavanja situacije u Republici Niger isključivo mirnim političkim i diplomatskim putem”, navodi se.

Niger ima strateški značaj za Sjedinjene Američke Države, Kinu, Evropu i Rusiju zbog svojih izvora urana i nafte te svoje uloge centra stranih snaga koje se bore protiv naoružanih grupa u regiji.

Poziv će vjerovatno uznemiriti zapadne vlade koje se boje rastućeg ruskog utjecaja u Sahelu.

Zapadne sile i demokratske afričke vlade pozvale su vođe pučista da vrate svrgnutog predsjednika Bazouma, kojeg drže u pritvoru od 26. jula, ali vođe pučista su to odbile i odbacile pokušaje pregovora.

Komandanti zapadnoafričkih vojski sastat će se u četvrtak i petak u Gani kako bi se pripremili za moguću vojnu intervenciju, koju je glavni regionalni blok, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetio pokrenuti ako diplomatija ne uspije.

Bilo kakva vojna intervencija mogla bi dodatno destabilizirati osiromašeni Sahel, gdje su sukobi koje vode grupe povezane s al-Qaidom i ISIL-om (ISIS) raselili milione ljudi tokom proteklog desetljeća i potaknuli krizu gladi.

Zaokret prema Moskvi

Ruski utjecaj tamo je porastao, dok je zapadni oslabio nakon niza državnih udara u posljednje tri godine. Vojni čelnici Malija i Burkine Faso izbacili su trupe bivše kolonijalne sile Francuske i ojačali veze s Moskvom.

U Maliju je vojna vlada također dovela plaćenike iz ruske Wagner grupe, koji su optuženi za pogubljenja civila i druge teške povrede ljudskih prava.

Pod Bazoumom, Niger je ostao zapadni saveznik. SAD, Francuska, Njemačka i Italija tamo su stacionirale trupe prema sporazumima sa sada svrgnutom civilnom vladom.

Putin je prethodno pozvao na povratak ustavnog poretka u Nigeru, dok je šef Wagnera Jevgenij Prigožin pozdravio vojno preuzimanje i ponudio svoje usluge.

Čini se da je podrška Rusiji porasla u Nigeru nakon državnog udara, a njezine pristalice mašu ruskim zastavama na skupovima i pozivaju Francusku da se povuče.

Vođe pučista u Nigeru povukli su niz vojnih sporazuma s Francuskom, iako je Pariz to odbacio rekavši da ih ne priznaje kao legitimne vlasti.

Izvor: Agencije