Ukrajina, država s najviše nagaznih mina na svijetu

Imamo milione eksplozivnih naprava, a na nekim dijelovima linije fronta i do pet mina po kvadratnom metru, upozorava ministar odbrane Ukrajine.

Aleksij Reznikov kaže da vojnici na jednom kvadratnom metru zemlje otkopaju do pet mina (EPA)

Ukrajina je postala država a najvećim brojem nagaznih mina na svijetu i njena vojska nema dovoljno ljudi i opreme da očisti prve linije fronta, izjavio je ministar odbrane te zemlje Aleksij Rezikov.

Za Guardian je kazao da njegovi vojnici nekada otkopaju do pet mina koje je postavila ruska vojska na jednom kvadratnom metru zemlje, prenosi Beta.

Rekao je da se ogromna minska polja mogu proći, ali da je od ključne važnosti da saveznici “prošire i ubrzaju” obuku vojnika, koju joj već osiguravaju neke države.

Ministarstvo odbrane Ukrajine sugeriralo je da države poput Japana, koje Kijevu ne žele poslati oružje, mogu izraziti podršku slanjem opreme za čišćenje mina i obukom vojnika.

Manji broj aktivnih deminera

“Ukrajina je danas zemlja s najviše mina na svijetu. Stotine [kvadratnih] kilometara minskih polja, milioni eksplozivnih naprava, na nekim dijelovima linije fronta i do pet mina po kvadratnom metru”, kazao je Reznikov.

Prema svjedočenju sa fronta, broj aktivnih deminera na ukrajinskoj strani je sada znatno manji.

Ruske snage smatraju smaknuće nekog od vojnih inženjera ili oficira najvećim uspjehom.

“Neophodno je proširiti i ubrzati obuku vojnih inženjera. Da se to uradi brzo i sistematično. Oni su potrebni ovdje i sada. Njihov rad spašava živote i osigurava napredak naših trupa”, rekao je Reznikov.

Izvor: Agencije