Šestorica osumnjičenih za ubistvo ekvadorskog političara su Kolumbijci

Sedmi osumnjičeni, koji je podlegao ranama zadobijenim u pucnjavi sa policijom, također je bio Kolumbijac.

Fernando Villavicencio tokom predizbornog govora poslije kojeg je ubijen (EPA)

Šestorica stranih državljana uhapšenih zbog umiješanosti u ubistvo ekvadorskog predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencija su Kolumbijci, saopštila je ekvadorska policija, prenosi Tanjug.

Sedmi osumnjičeni, koji je podlegao ranama zadobijenim u pucnjavi sa policijom, također je bio Kolumbijac, prenosi Reuters.

Villavicencio je ubijen tokom predizbornog skupa u Quitu, napadač je neutralisan nakon razmjene vatre sa policijom koja je osiguravala skup, a ostali osumnjičeni privedeni su nakon policijske racije, navela je Kancelarija državnog tužioca.

Borba protiv korupcije

U svom posljednjem govoru, prije nego što je ubijen, Villavicencio je obećao okupljenima da će iskorijeniti korupciju i zatvoriti “lopove” u zemlji.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, Villavicencio je imao je podršku 7,5 posto biračkog tijela i bio je peti po popularnosti među predsjedničkim kandidatima.

Nakon njegovog ubistva, ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso proglasio je vanredno stanje u zemlji i potpisao dekret kojim se proglašava trodnevna nacionalna žalost.

Izvor: Agencije