Kim Jong-un najavio intenziviranje priprema za mogući rat

Dosadašnji glavnokomandujući oružanih snaga Sjeverne Koreje general Pak Su Il je smijenjen, a na njegovo mjesto je postavljen general Ri Yong Gil.

U izvještaju sjevernokorejske državne agencije KCNA, navodi se kako je Kim zahtijevao da se pripreme za mogući rat podignu na viši nivo (Reuters)

Tokom sastanka partijskog vrha Sjeverne Koreje posvećenog vojnim pitanjima, sjevernokorejski lider Kim Jong-un najavio je intenziviranje priprema za mogući rat, prenijela je danas južnokorejska novinska agencija Yonhap.

U izvještaju sjevernokorejske državne agencije KCNA, navodi se kako je Kim zahtijevao da se pripreme za mogući rat podignu na viši nivo, da se poveća proizvodnja naoružanja i češće organizuju vojni manevri, prenosi Reuters na koga se poziva Tanjug.

Korejsko-američki manevri

Kako navodi agencija Yonhap, dosadašnji glavnokomandujući oružanih snaga Sjeverne Koreje general Pak Su Il je smijenjen, a na njegovo mjesto je postavljen general Ri Yong Gil koji je ranije bio ministar odbrane.

Na sastanku u srijedu razgovaralo se i o pripremama za vojnu paradu povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja Severne Koreje, prenosi KCNA.

Sastanak je održan uoči najavljenih manevara Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država kasnije ovog mjeseca.

Izvor: Agencije