U Ekvadoru proglašeno vanredno stanje nakon ubistva predsjedničkog kandidata

Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u Quitu, a počinitelj ubistva ubrzo je identificiran ali je podlegao ranama tokom hapšenja.

Fernando Villavicencio tokom predizbornog govora poslije kojeg je ubijen (EPA)

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso proglasio je danas vanredno stanje u zemlji nakon ubistva predsjedničkog kandidata Fernanda Villavicencija, prenosi Tanjug.

Vanredno stanje će trajati 60 dana, a oružane snage će biti mobilisane na cijeloj teritoriji države, objavio je list El Universo.

Lasso je potpisao i dekret kojim se proglašava trodnevna nacionalna žalost.

Izbori koji su planirani za 20. avgust neće biti otkazani.

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u srijedu navečer u Quitu, a počinitelj ubistva ubrzo je identificiran ali je podlegao ranama tokom hapšenja, prenosi Hina.

Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen  59-godišnji predsjednički kandidat.

Medicinske službe nisu mogle spasiti život predsjedničkog kandidata Villavicencia (EPA)

Osumnjičeni počinitelj preminuo je od povreda zadobijenih tokom hapšenja, objavio je ured glavnog državnog tužioca na platformi X.

Villavicenciova stranka Movimiento Construye objavila je na X-u da su naoružani ljudi napali njene urede u Quitu.

“U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji  “otišao jako daleko” te poručio počiniteljima da će “sva težina zakona pasti na njih”.

Bivši član sindikata

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, centrist Villavicencio imao je podršku birača od 7,5 posto, što ga je svrstavalo na peto mjesto od osam predsjedničkih kandidata u prvom krugu predsjedničkih izbora, zakazanih za  20. august.

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima.

Pristalice ubijenog predsjedničkog kandidata bile su u šoku nakon stravičnog zločina (EPA)

Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom tužilaštvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Villavicencio je bio jedan od najžešćih kritičara bivšeg ekvadorskog predsjednika Rafaela Coree i bila mu je određena kazna od 18 mjeseci zatvora zbog klevete Coree.

Kasnije je dobio politički azil u Peruu.

Zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, raspisani su prijevremeni izbori.

Bio je i nezavisni novinar koji je istraživao korupciju u prethodnih ekvadorskim vladama, nakon čega je ušao u politiku kao borac protiv korupcije.

U svom posljednjem govoru, pre nego što je ubijen, Villavicencio je obećao okupljenima da će iskorijeniti korupciji i zatvoriti “lopove” u zemlji.

“Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se snažno djeluje protiv kriminala. Neka ga Bog čuva u svojoj slavi”, napisao je Jan Topic, kandidat za predsjednika.

Predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća (CNE), Diana Atamaint također je u srijedu objavila da je nekoliko članova tog tijela, odgovornih za nadgledanje izbora, primilo prijetnje smrću.

Izvor: Agencije