Telegraph: Ukrajina se mora pripremiti da izgubi vladara Bijele kuće

Američki predsjednik Joe Biden poželjet će da se rat u Ukrajini završi prije nego što izborna sezone ozbiljno počne, piše britanski kolumnista Richard Kemp u ‘Telegraphu’.

Kemp: Predstojeći američki predsjednički izbori 2024. mogli bi postati veći problem od ruske odbrane i zime (EPA)

Britanski kolumnista Richard Kemp kaže da vrijeme ne ide u prilog Ukrajini u njenoj dugotrajnoj kontraofanzivi. Ona se ne bori samo protiv najjače ruske odbrane, već i protiv prevrtljivih vremenskih uvjeta u Istočnoj Evropi i američke izborne politike.

Kemp u svom članku u listu The Telegraph kaže da je rat nepredvidiviji od bilo koje druge ljudske aktivnosti i niko, čak ni oni koji režiraju događaje u Kijevu ili Moskvi, ne mogu znati hoće li i u kojoj mjeri Ukrajina uspjeti.

Ali nakon dva dragocjena mjeseca provedena u pokušajima da oblikuje bojno polje, kako se približava blatnjava jesen, ostaje samo pitanje vremena kada će se bilo kakvo napredovanje oklopnih snaga zaustaviti. To znači da će velike ofanzivne operacije morati biti obustavljene barem do početka zimskog smrzavanja u novembru, a možda čak i do proljeća.

Problem veći i od zime

To je sasvim razumljivo i bit će ugrađeno u borbene planove i Ukrajine i Rusije. Ali postoji veći problem od zime, koji bi mogao ići u prilog bilo kojoj zaraćenoj strani, a to su američki predsjednički izbori, navodi Kemp.

Objašnjava da će američki predsjednik Joe Biden poželjeti da se ovaj rat završi prije nego što izborna sezone ozbiljno počne, jer zna da rat ne uživa podršku velikog dijela stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama.

Veće su šanse za to da nastavak borbe dovede do gubitka glasova umjesto pobjede, posebno ako stvari krenu po zlu za Ukrajinu, za šta će Biden biti okrivljen na biralištima.

Još jedna briga

Ameriku, naravno, zabrinjava još jedna stvar, koja je možda i veća od straha od dugotrajne bitke. To je nivo ukrajinske pobjede koji bi mogao dovesti do kolapsa Kremlja i moguće rascjepkanost i haosa u cijeloj zemlji s potencijalno katastrofalnim geostrateškim posljedicama i neopisivom globalnom ekonomskom štetom. Ova vizija može ili ne mora biti istinita, ali se zadržava u mislima zvaničnika Bijele kuće.

Kemp kaže da to donekle objašnjava zašto je Washington bio velikodušan samo u pogledu vojne pomoći Ukrajini, i to samo toliko da se postigne određeni nivo uspjeha, a nedovoljno da se nanese potpuni poraz režimu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Agencije