EU ne vidi nikakav rizik u snabdijevanju uranijom nakon puča u Nigeru

Vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranija, još jednom je ukazao na značaj ove države u zadovoljavanju globalnih potreba za ovim materijalom.

Niger zadovoljava pet posto svjetske zalihe uranijuma i ima 311.110 metričkih tona rezervi uranijuma (Reuters)

Evropska unija saopćila je kako zaustavljanje izvoza uranija iz Nigera neće predstavljati rizik u snabdijevanju, javlja agencija Anadolija.

Prošlosedmični vojni udar u Nigeru, jednom od najvećih svjetskih dobavljača uranija, još jednom je ukazao na značaj ove afričke države u zadovoljavanju globalnih potreba za ovim materijalom.

Dovoljne zalihe

Uranij, radioaktivni otrovni metal, koristi se u različitim poljima privrede, od liječenja raka do pomorstva, od industrije oružja do nuklearnih energetskih postrojenja.

Niger ima najbogatije zalihe rude uranija u Africi i proizveo je 2.020 metričkih tona uranija prošle godine, prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije (WNA).

Glasnogovornik Evropske komisije Adalbert Jahnz govorio je u Briselu o prestanku izvoza uranija u Francusku nakon vojnog udara 26. jula u Nigeru.

“Mogu potvrditi da ne postoji rizik u snabdijevanju uranijom za EU. Institucije EU imaju dovoljno zaliha da ublaže bilo kakve kratkoročne rizike u snabdijevanju”, rekao je on.

Velike rezerve

Podsjetivši da je Niger važan dobavljač prirodnog uranija za EU, Jahnz je objasnio da ovaj uranij treba obogatiti da bi se koristio kao gorivo.

Unija i Francuska kupuju značajne količine uranija iz Nigera.

Niger zadovoljava pet posto svjetske zalihe uranija i ima 311.110 metričkih tona rezervi uranija.

Izvor: Agencije