Mitsotakis najavio bolju budućnost za Grčku

Premijer balkanske zemlje je rekao da će mjesečna minimalna zarada biti podignuta na 950 eura, sa sadašnjih 780 eura.

Kyriakos Mitsotakis je obećao bolje dane za svoju zemlju (EPA)

Ponovo izabrani grčki premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je da će nova Vlada ”ispraviti greške iz prošlosti”.

Kazao je kako će u naredne četiri godine smanjiti poreze, povećati plate i penzije tei otplatiti dugove uzete za rješavanje bankrotstva ranije nego što se očekivalo, prenbosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Obraćajući se pred Parlamentom, istakao da će ove godine grčki penzioneri dobiti jednokratni bonus, da će se proširiti mjere zaštite domaćinstava od krize troškova života i povećati prag smanjenje poreza za 1.000 eura za domaćinstva s djecom od sljedeće godine.

Najzaduženija država u eurozoni

Premijer je također rekao da će mjesečna minimalna zarada biti podignuta na 950 eura, sa sadašnjih 780 eura, dok će doprinosi za socijalno osiguranje biti smanjeni za jedan posto.

Također se obavezao da će pomoći Grčkoj da postigne snažan rast, povrati kreditni rejting investicionog ranga ove godine nakon 13 godina i otplati bilateralne zajmove ranije nego što se očekivalo iz prvog sporazuma o spašavanju s eurozonom.

Porez na poslovanje samozaposlenih bi se postepeno smanjivao.

Mitsotakis je naveo da Grčka, koja je i dalje najzaduženija država u eurozoni, može ostvariti primarni suficit od dva posto godišnje, uprkos mjerama olakšice.

Izvor: Agencije