EU: Pola milijarde eura iz budžeta za proizvodnju municije

Zemlje članice Evropske unije i Evropski parlament su postigli dogovor da hitno mobiliziraju novac za provođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Sporazum je uslijedio nakon odluke lidera Unije u martu da pojačaju hitne isporuke municije Ukrajini (Reuters)

Predsjedništvo Evropske unije saopćilo je u petak da su zemlje članice i Evropski parlament postigli dogovor da hitno mobiliziraju pola milijarde eura iz budžeta za provođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Sporazum je uslijedio nakon odluke lidera EU-a u martu da pojačaju hitne  isporuke municije Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uporno traži dodatnu vojnu pomoć EU-a.

Zakon o podršci proizvodnje municije dio je plana da se Ukrajini pošalje milion komada artiljerijske municije u narednih 12 mjeseci.

I SAD će poslati kasetnu municiju

Evropska unija je već odobrila plan za ubrzane procedure kupovine kada je odobrila sredstva za povećanje proizvodnje u objektima i fabrikama EU-a.

“Ovo je još jedan dokaz nepokolebljive posvećenosti EU-a podršci Ukrajini, jačanju odbrambene, tehnološke i industrijske baze EU-a i konačno osiguravanje dugoročne sigurnosti i odbrane građana EU-a”, rekla je ministrica odbrane Margarita Robles iz Španije, koja trenutno predsjedava EU-om.

Dogovor još jednom moraju odobriti zemlje članice i EP, saopćilo je špansko predsjedništvo, ali procedura ne bi trebala izazvatie velike probleme i trebala bi biti završena do kraja mjeseca.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države objaviti u petak da će poslati na hiljade komada kasetne municije, kao dio novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrijednog 800 miliona dolara, najavili su neimenovani izvori.

Izvor: Agencije