Ruski avioni ‘opasno blizu’ američkih dronova iznad Sirije

Američke zračne snage kažu da su bespilotne letjelice bile prisiljene poduzeti akciju izbjegavanja tokom susreta s ruskim avionima.

SAD su optužile Rusiju da 'maltretira' njene bespilotne letelice iznad Sirije [AP]

Ruski borbeni avioni letjeli su “opasno blizu” nekoliko američkih dronova iznad Sirije, ispalivši rakete i primoravši dronove “MK-9 raeper” da preduzmu “manevre izbjegavanja”, saopćila je američka avijacija.

Centralna komanda američkih zračnih snaga objavila je snimak susreta koji se dogodio u srijedu, na kojem se vidi ruski lovac SU-35 kako se približava američkom dronu.

Kasnije je prikazano nekoliko raketa koje su se kretale na putanji leta drona.

General Alex Grynkewich, komandant zračnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da su tri američke bespilotne letjelice djelovale iznad Sirije u misiji protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) kada su se tri ruska aviona približila dronovima.

‘Ruski avioni se ponašali neprofesionalno’

Naveo je da su se ruski vojni avioni ponašali “neprofesionalno” dok su bili u interakciji s američkim dronovima i ocijenio da te akcije ugrožavaju sigurnost američkih i ruskih snaga, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Grynkewich je pozvao ruske snage u Siriji da se pridržavaju standarda profesionalnih zračnih snaga.

Ukupno 900 američkih pripadnika raspoređeno je u Siriji da rade sa sirijskim demokratskim snagama, predvođenim Kurdima, koje se bore protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije