U Fukushimi zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean

U planu za oslobađanje radioaktivne vode iz Fukushime, koji je odobrila IAEA, navodi se da bi oslobađanje vode imalo zanemariv utjecaj na životnu sredinu.

Operater elektrane navodi da je gotovo 1,3 miliona tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima na lokaciji NE filtrirano kroz napredni sistem za preradu tečnosti (Reuters)

Direktor Međunarodne agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grossi, sastao se u srijedu sa stanovnicima u oblasti NE Fukushima, zabrinutim u vezi sigurnosti plana vlade Japana za puštanje u okean prečišćene radioaktivne vode iz razorene nuklearne elektrane Fukushima Daiiči.

U planu za oslobađanje radioaktivne vode iz Fukushime, koji je odobrila IAEA, navodi se da bi oslobađanje vode imalo zanemariv utjecaj na životnu sredinu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Japanski ribarski sindikati se dugo protive ovom planu i upozoravaju da bi poništio napore uložene na popravljanje štete nanijete izvozu japanskih prehrambenih proizvoda iz straha od radijacije, iako Japan redovno testira ulov ribe i morskih plodova ulovljenih u oblasti Fukushime i tvrdi da su sigurne za konzumaciju.

“Centralna vlada morala bi da razumije da se oštro protivimo planu ispuštanja vode iz Fukushime u okean”, izjavio je predsjednik Udruženja ribara Fukushime Tetsu Nozaki na današnjem sastanku na kojem je učestvovao Grossi.

Grossi je rekao nema magično rješenje za sumnje i zabrinutosti, ali je istakao da će IAEA biti uz građane u decenijama koje dolaze, dok i posljednja kap vode ne bude sigurno ispuštena.

Skladištenje vode

On će u srijedu posjetiti i uništenu nuklearnu elektranu i u tom mjestu će otvoriti kancelariju IAEA, koja će nadgledati sukcesivno oslobađanje vode u narednih 30 do 40 godina.

U saopštenju operatora NE Fukushima, kompanije Tokyo Electric Power (Tepco), navodi se da je gotovo 1,3 miliona tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima na lokaciji NE filtrirano kroz napredni sistem za preradu tečnosti (Alpi), kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricija, izotopa vodika koji je teško odvojiti od vode.

Navodi se da će obrađena voda, prije nego što kroz specijalno konstruirani podvodni tunel bude ispuštena u okean, kilometar od obale, biti razblažena morskom vodom tako da koncentracija tricija bude znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa.

Očekuje se da će taj proces početi već u augustu, prenijeli su japanski mediji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada