Admiral Radakin: Rusija izgubila skoro polovinu borbene efikasnosti

Komandant Oružanih snaga Velike Britanije kaže da je Rusija ‘toliko slaba’ da više ne može pokrenuti vlastiti vojni kontranapad.

Prizor uništenih oklopnih vozila i tenkova ruskih snaga nakon njihovog povlačenja iz grada Liman prošle godine (Anadolija)

Visoki britanski odbrambeni dužnosnik rekao je da je Rusija “izgubila gotovo polovinu” svoje borbene efikasnosti od invazije na Ukrajinu.

Admiral Sir Tony Radakin, komandant Oružanih snaga Velike Britanije i glavni vojni savjetnik britanskog premijera Rishija Sunaka, rekao je u komentarima prije parlamentarnog saslušanja da je Rusija sada “toliko slaba” da više ne može pokrenuti vlastiti vojni kontranapad.

Ukrajinska strategija potkopava rusku odbranu

Američki portal Bussiness Insader prenosi, pozivajući se na britanske novine Financial Times, da je Radakin izjavio kako je Rusija prošle godine ispalila 10 miliona artiljerijskih granata, ali da u najboljem slučaju može proizvesti milion granata godišnje. Izgubila je 2.500 tenkova, dok u najboljem slučaju može proizvesti 200 novih tenkova godišnje.

Dodao je da ukrajinska strategija “izgladnjivanja, rastezanja i napada” postepeno potkopava rusku odbranu, ali je priznao da su ruske mine, kao i slaba ukrajinska protivzračna odbrana i nedostatak neke opreme koju je tražila utjecali na operacije.

Business Insider primijećuje da su Radakinove tvrdnje o ruskim borbenim gubicima u Ukrajini otprilike u skladu s ranijim izvještajima.

Izvor: Agencije