Svijet užasnut napadom na novinarku u Čečeniji: Polomljeni joj prsti, obojena glava

Napadači jasno poručili poznatoj novinarki, te advokatu s kojim je putovala, da ih kažnjavaju zbog njihovog izvještavanja i aktivizma.

Novinarka Novaye Gazete Elena Milašina (Reuters)

Svjetska javnost užasnuta je brutalnim napadom na novinarku i advokata u Čečeniji, a reakcije i osude upućuju brojne organizacije. Međunarodni institut za štampu i Reporteri bez granica rekli su da su “užasnuti” napadom.

Istaknuta ruska novinarka i advokat zadobili su ozbiljne povrede nakon što ih je nekoliko maskiranih muškaraca napalo u ruskoj regiji Čečeniji.

Elena Milašina, poznata novinarka Novaje Gazete, medija koji je izgubio dozvolu za rad u Rusiji, putovala je automobilom u čečensku prijestolnicu Grozni s advokatom Aleksandrom Nemovom.

Milašina i Nemov, koji su planirali prisustvovati sudskom ročištu, sada su u bolnici u Groznom, prenio je Reuters.

Čečenske vlasti još nisu komentirale napad.

Napadači su presreli njihov automobil. Milašini su obrijali glavu, slomili joj nekoliko prstiju te obojili glavu u zeleno, objavila je humanitarna grupa Memorial, dodajući da je novinarka nekoliko puta izgubila svijest.

Novinari i udruženja za medijska prava osudili su napad, opisujući Milašinu kao ‘neustrašivu novinarku’ (Reuters)

“Brutalno su udarani, uključujući u lice, prijetili su im smrću i držali pištolj na glavi. Oprema im je oduzeta i uništena”, saopćio je Memorial na Telegramu.

Napadači su im tokom premlaćivanja rekli da su “upozoreni”, da “odu odavde” te da “ne pišu ništa”.

Na fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama vidi se Milašina na bolničkom krevetu s obojenim licem, obrijanom glavom i gipsom na lijevoj i desnoj ruci.

“Eleni Milašinoj su polomljeni prst i povremeno gubi svijest. Ima modrice po cijelom tijelu”, naveo je Memorial.

Nemov i MIlašina ulaze u vozilo hitne pomoći nakon što su napadnuti (Reuters)

Grupa “Tim protiv torture” objavila je da je Nemov bio uboden u nogu.

Njihovi napadači jasno su dali do znanja da ih kažnjavaju zbog njihovog izvještavanja i aktivizma, dodala je ta organizacija.

Milašina i Nemov stigli su u Čečeniju kako bi pratili proces protiv Zareme Musajeve, Čečenke optužene za napad na policajca.

Ruski sud je prošle godine oduzeo medijsku dozvolu Novayi Gazeti, koju vodi Dmitrj Muratov, dobitnik Nobelove nagrade za mir. Muratov je rekao da je taj potez politički motiviran.

Od 2000. godine ubijeno je šest novinara i saradnika Novaye Gazete, uključujući istraživačku novinarku Annu Politkovskaju.

Fokusirajući se na kršenja prava u Čečeniji, Milašina je slijedila korake Politkovskaje, žestoke kritičarke politike Kremlja u Čečeniji, koja je ubijena 2006. godine.

Novinari i udruženja za medijska prava osudili su napad, opisujući Milašinu kao “neustrašivu novinarku”.

Neki ruski zastupnici i dužnosnici u Moskvi rekli su da je potrebno istražiti incident.

Milašinu, koja je istraživala, kako je rekla, masovna hapšenja i mučenja homoseksualaca u regiji, Novaya Gazeta je prošle godine evakuirala iz Rusije nakon što ju je Kadirov u objavi na društvenim mrežama opisao kao “teroristkinju”.

Kadirov negira kršenja prava, rekavši da su takve tvrdnje izmislili zlonamjernici koji pokušavaju diskreditirati Čečeniju i njene vlasti.

Izvor: Agencije