Financial Times: Putin se priprema za još veći rat

Kremlj se nada da će brza obnova ruske vojske i postupno desetkovanje ukrajinske privrede i oružanih snaga rezultirati rastućom frustracijom Zapada i smanjenjem materijalne podrške Kijevu.

Putin računa na to da Rusija može mobilisati tri do četiri puta više vojnika od Ukrajine (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne traži način da izađe iz rata u Ukrajini, već se priprema za još veći, ocijenio je Financial Times, prenosi Tanjug.

U svojoj opširnoj analizi trenutne situacije u Kremlju, list navodi da je razumljivo da mnogi u Ukrajini i na Zapadu žele da vjeruju da je ruski predsjednik satjeran u ćošak, pošto ukrajinska vojska postepeno ponovno osvaja teritorije koje su okupirali Rusi i pokazala se sposobnom za udar duboko u neprijateljskoj teritoriji, čak i na sam Kremlj.

U Moskvi, međutim, kako se navodi, vjeruju da mogu da priušte dugotrajan rat, najprije zbog činjenice da ruska privreda bilježi rast uprkos sankcijama, a zahvaljujući vojnim fabrikama koje rade bez prestanka, neočekivanoj dobiti od energenata prošle godine, i prilagodljivosti izvoznika robe.

U analizi se navodi da ruski predsjednik računa na to da Rusija može mobilisati tri do četiri puta više vojnika od Ukrajine, što je, prema ocjeni FT-a, najvjerovatnije svrha novousvojenog zakona kojim je starosna granica za služenje vojnog roka podignuta sa 27 na 30 godina.

Zakonom je uvedena i mjera da se poziv za služenje vojske može dobiti i elektronskim putem, kao i da će ruske granice odmah biti zatvorene kako bi se spriječio masovni egzodus vojno sposobnih muškaraca poput onog od prošle jeseni.

Širenje sukoba

Financial Times navodi da Moskva paralelno guši ukrajinsku ekonomiju, pa da iz tog razloga, ne samo da je izašla iz sporazuma o izvozu žita Crnim morem, već je i bombardovala ukrajinske luke poput Odese, a ista logika važi i za ruske zračne napade, gdje je cilj da se ukrajinski gradovi učine nenastanjivim i da se spriječi obnova.

Kremlj se nada da će brza obnova ruske vojske i postupno desetkovanje ukrajinske privrede i oružanih snaga rezultirati rastućom frustracijom Zapada i smanjenjem materijalne podrške Kijevu, navodi portal.

Kako bi ubrzala ovaj proces i slomila volju Zapada, Moskva koristi prijetnje eskalacijom, uključujući širenje sukoba prema teritoriji zemalja članica NATO-a preko Bjelorusije, i to uz pomoć vojnika jedinice Wagner koji su smješteni u toj zemlji.

U zaključku analize navodi se da je Putin napravio mnogo ”kobnih grešaka”, ali da sve dok je on na čelu Rusije, Moskva će koristiti svoje velike resurse u ratu u Ukrajini.

Izvor: Agencije