Bijela kuća predlaže oduzimanje određenih ovlaštenja FBI-u

U izvještaju Obavještajnog savjetodavnog odbora američkog predsjednika se navodi da bi akcije FBI trebale da bude ograničene samo na strane obavještajne svrhe.

Bijela kuća želi da Odjeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmijenjenom obliku (EPA)

Bijela kuća je predložila da se Federalnom istražnom birou (FBI) oduzmu određena ovlaštenja o prikupljanju podataka o komunikaciji osoba koje žive van SAD-a, na osnovu kontroverznog Zakona o stranom obavještajnom nadzoru (FISA), prenosi Tanjug.

Istovremeno, Bijela kuća želi da Odjeljak 702 tog zakona ostane na snazi, ali u izmijenjenom obliku, nakon što su i demokrate i republikanci pozvali na velike reforme zbog zabrinutosti da je taj član zakona korišten protiv Amerikanaca, prenosi Reuters.

U izvještaju Obavještajnog savjetodavnog odbora američkog predsjednika se navodi da bi akcije FBI na osnovu Odjeljka 702 trebalo da bude ograničene samo na strane obavještajne svrhe, a da bi osoblje FBI-a trebalo da prođe dodatnu obuku o tome šta strana obavještajna služba podrazumijeva.

U dokumentu na 42 stranice se kaže da su promjene neophodne dijelom i zbog toga što je u izvještaju ministarstva pravde prije dvije godine otkriveno da su se “neki sigurnosni upiti odnosili na pojedince uhapšene tokom upada u Capitol 6. januara 2021. godine”.

Povjerenje javnosti

Napominje se da nije bilo slučajeva u kojima je FBI namjerno zloupotrijebio Odjeljak 702, ali da je ponašanje Biroa umanjilo povjerenje javnosti “u njegovu sposobnost da koristi Odjeljak 702 na način na koji je namjeravao”.

U zajedničkoj izjavi savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana i Jona Finera navodi se da je “Odjeljak 702 jedan od najvažnijih obavještajnih instrumenata koji se koristi za zaštitu domovine i američkog naroda”.

“Zahvaljujući obavještajnim podacima dobijenim ovim ovlaštenjima, Sjedinjene Američke Države su bile u stanju da razumiju i odgovore na prijetnje iz Kine, da okupe svijet protiv ruskih zločina u Ukrajini, lociraju i eliminišu teroriste koji namjeravaju da nanesu štetu Americi”, tvrde dvojica američkih zvaničnika.

Dodaje se da bi uklanjanje Odjeljka 702 bilo “jedan od najgorih obavještajnih neuspjeha našeg vremena”.

Izvor: Agencije