Zašto je Washington skrivao informacije o Wagnerovoj pobuni od Ukrajine?

William Burns, direktor Američke centralne obavještajne agencije, u tajnosti je posjetio Ukrajinu ranije prošlog mjeseca, prije pobune koju je izveo pokret Wagner prošle sedmice, navode mediji.

Prema riječima dužnosnika, američke obavještajne službe otkrile su sredinom juna da je vođa Wagnera planirao neku vrstu oružanog napada (Reuters)

Američki list Washington Post izvještava, pozivajući se na američkog dužnosnika koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, da je William Burns, direktor Američke centralne obavještajne agencije (CIA), u tajnosti posjetio Ukrajinu ranije prošlog mjeseca, prije pobune koju je izveo pokret Wagner prošle sedmice.

Prema riječima dužnosnika, američke obavještajne službe otkrile su sredinom juna da je vođa Wagnera Jevgenij Prigožin planirao neku vrstu oružanog napada, ali ti podaci nisu bili tema razgovora na sastancima s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugima.

Burns se tokom posjete, prema izjavama dužnosnika za američki list, sastao sa Zelenskim i visokim ukrajinskim obavještajnim dužnosnicima, koji su direktoru CIA-e otkrili svoju strategiju za vraćanje teritorija koje je okupirala Rusija, kako bi se izvršile pripreme da se ta država natjera na pregovore o prekidu vatre do kraja godine.

U tom kontekstu Ivan Us, viši istraživač na Ukrajinskom institutu za strateške studije, rekao je u gostovanju u emisiji Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti” (1/7/2023) da su Sjedinjene Američke Države prethodno obavijestile Britaniju o informacijama koje su imale u vezi s pripremama pokreta Wagner da izvede oružanu pobunu u Rusiji, ali da te informacije nisu prenijele Ukrajini. Kao razlog za to je naveo da ne postoje bliski odnosi s Ukrajinom i da Washington djeluje u skladu s vlastitim računicama i političkim interesima.

Faktor iznenađenja

Sa svoje strane, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa Khalil al-Anani pojasnio je da Washington Kijevu nije prenio informacije o Wagnerovoj pobuni zato što informacije do kojih je došla Amerika nisu dosezale do nivoa pobune, ali je bilo vijesti o nemirima i razdorima u ruskom vodstvu. Smatra da Amerika nije otkrila ove informacije kako ne bi izgledalo da je umiješana protiv Rusije u tim događajima.

Al-Anani, također, smatra da je faktor iznenađenja u pokretanju pobune imao veliku ulogu u neuspjehu Washingtona da upozori Kijev, jer nije bilo dovoljno vremena za provjeru i razmjenu informacija koje je dobio.

S druge strane, CIA je odbila komentirati kakve su procjene Burnsa kada je u pitanju predstojeći ukrajinski napad, uprkos tome što su vojni planeri u Kijevu uvjeravali Burnsa kako su optimistični da će postići svoj cilj i vratiti velika područja do jeseni, jer će početi premještati ateljerske i raketne sisteme bliže granici Krima koji je pod kontrolom Rusije.

Izvor: Al Jazeera