Gazeta.Ru: Zašto ukrajinske snage nisu mogle proći ruska minska polja?

Ukrajinske snage su pretrpjele katastrofalne gubitke dok su pokušavale proći kroz ruska minska polja u Maloj Tokmački u južnoj Ukrajini.

Ruske mine uklonjene s polja u blizini Brovaryja, sjeveroistočno od Kijeva, 21. april 2022. (AFP)

Ukrajinske snage su pretrpjele katastrofalne gubitke dok su pokušavale proći kroz ruska minska polja u Maloj Tokmački u južnoj Ukrajini, dok su promatrači bili iznenađeni tim gubicima, piše ruski list Gazeta.Ru, pozivajući se na američki časopis Forbes. Ruski list je pokušao objasniti razloge koji su doveli do toga.

Ruski list Gazeta.Ru navodi u izvještaju da je Forbes objavio kako su ruske mine na početku bitke uništile tri oklopna vozila za deminiranje Leopard 2R, najmanje jedno britansko vozilo za probijanje minskih polja Wisent 1MC, kao i nekoliko američkih vozila Bradley M-2. Također, odmah su neutralizirane i snage koje su ušle u minska polja i našle se pod ruskom artiljerijskom vatrom. Ruski list dodaje da su ukrajinski vojnici iskakali iz svojih onesposobljenih vozila i pokušavali izvući mrtve i ranjene, a spasilačke ekipe su uspjele izvući preživjele s vozila Bradley M-2.

Gazeta.Ru dodaje da se pokušaj ukrajinskih snaga, koje su 8. juna probale proći kroz minsko polje, pokazao katastrofalnijim nego što je to očekivano. U jedan do dva sata borbi izgubile su gotovo petinu američkih borbenih vozila pješadije Bradley M-2, petinu vozila Leopard 2A6 i polovinu vozila Leopard 2R.

Gubitak jednak cijelom bataljonu

Ruske novine ističu da je rezultat ovog neuspjelog napada jednak gubitku cijelog bataljona te kako će za popravak oštećenih oklopnih vozila biti potrebne sedmice, ako ne i mjesec. Neka od borbenih vozila se po svemu sudeći više neće moći vratiti u službu. Ali glavni gubici su ljudi. Prema najnižim procjenama, ovaj napad je koštao Oružane snage Ukrajine desetke mrtvih ukrajinskih komandanata i vojnika.

U izvještaju se navodi da se minsko polje smatra jednim od glavnih vrsta minsko-eksplozivnih zapreka, a to je dio terena na kojem su mine jedne ili više vrsta postavljene određenim redoslijedom ili nasumično. Jedna od najvažnijih karakteristika u ovom slučaju je gustoća prepreke. Minsko polje u području Male Tokmačke bilo je posuto protivtenkovskim minama TM-62M raspoređenim samo  “nekoliko stopa” (manje od metra) jedna od druge.

Smrtonosne i visoko eksplozivne mine

Ruski list dodaje da su ove visokoeksplozivne mine razvijene još šezdesetih godina prošlog stoljeća, a mogu se postavljati ručno ili pomoću mehaničke opreme. Ovo staro smrtonosno oružje garantirano onesposobljava svako vozilo koje se s njim sudari, bilo da se radi o oklopnom vozilu ili tenku. Osim toga, korištene su kumulativne visokoeksplozivne protivtenkovske mine TM-89 koje su ušle u službu 1993. godine. Toliko su snažne da mogu probiti oklop debljine 200 milimetara, gađajući oklopna vozila sa strane gdje je oklopna zaštita znatno slabija.

U izvještaju je navedeno da ruska vojska koristi mehanizaciju za postavljanje mina GMZ-3. Miniranje se izvodi na površini zemlje bez kamuflaže ili u zemlju uz kamuflažu. Također, koristi tehnologiju za daljinsko polaganje mina koje je namijenjeno brzom formiranju minskih polja u posebno opasnim područjima na udaljenosti od 5 do 15 kilometara pomoću posebnih raketa.

Mine su jedna od glavnih prepreka

Prema zapadnim stručnjacima, gustoća minskih polja, njihova kvaliteta i domišljatost postavljanja bili su jedna od glavnih prepreka koje su spriječile uspjeh ukrajinske ofanzivne operacije. Sjedinjene Američke Države obećale su da će sljedeći paket vojne pomoći uključivati ​​dodatni broj borbenih vozila M-2 Bradley kako bi se nadoknadili gubici koje su pretrpjele ukrajinske snage u nedavnom napadu. Ali evropski saveznici u ovoj fazi neće moći osigurati tenkove Leopard 2A6 i oklopna vozila za deminiranje Leopard 2R.

Gazeta.Ru prenijela je navode Forbesa kako su ukrajinske snage, da su uspjele probiti odbrambene linije ruske vojske u spomenutom području, mogle napredovati do Tokmaka, koji se nalazi 20 kilometara južnije. Ako ukrajinske Oružane snage zauzmu Tokmak, tada će moći napasti Melitopolj, koji se nalazi 60 kilometara dalje uz autocestu T0401.

Izvor: Agencije