Singapur pogubio prvu ženu u gotovo 20 godina zbog 31 grama heroina

Singapur ima neke od najstrožijih zakona protiv droga na svijetu, za koje vlasti tvrde da su neophodni za zaštitu društva.

Vlasti tvrde da strogi zakoni o drogama pomažu održati Singapur jednim od najsigurnijih mjesta na svijetu (AP)

Singapur je u petak pogubio 45-ogodišnju ženu zbog trgovine drogom, nakon što je 2018. proglašena krivom za trgovinu 30 grama heroina.

Pogubljenje Saridewi Djamani drugo je takvo pogubljenje ove sedmice, nakon Singapurca Mohda Aziza bin Hussaina, koji je osuđen za trgovinu 50 grama heroina 2017, prenosi Hina.

Singapur ima neke od najstrožijih zakona protiv droga na svijetu, za koje vlasti tvrde da su neophodni za zaštitu društva.

Singapurski zakon propisuje da će smrtna kazna biti izrečena svakome ko bude uhvaćen u preprodaji više od 500 grama kanabisa ili 15 grama heroina.

Singapurski Centralni ured za narkotike (CNB) rekao je u saopćenju da je protiv Saridewi, koja je osuđena na smrt 6. jula 2018, provedeno “potpuno propisano postupanje” prema zakonu.

Najviši sud odbio je žalbu na njenu osudu 6. oktobra prošle godine. Molba za predsjedničko pomilovanje također je bila neuspješna, navele su vlasti.

U aprilu je još jedan Singapurac, Tangaraju Suppiah, pogubljen zbog trgovine jednog kilograma kanabisa. Vlasti su navele kako je on koordinirao prodaju putem mobilnog telefona.

Brojne osude

Lokalni mediji objavili su da je Saridewi svjedočila tokom suđenja da je gomilala heroin za ličnu upotrebu tokom islamskog mjeseca posta ramazana. Iako nije poricala prodaju droga kao što su heroin i metamfetamin, umanjila je razmjere tih aktivnosti, istaknuo je sudija See Kee Oon.

Vlasti tvrde da strogi zakoni o drogama pomažu održati Singapur jednim od najsigurnijih mjesta na svijetu i da smrtna kazna za prekršaje u vezi s drogama uživa široku podršku javnosti.

Međutim, protivnici smrtne kazne to osporavaju.

“Nema dokaza da smrtna kazna ima jedinstven efekat odvraćanja ili da ima bilo kakav utjecaj na korištenje i dostupnost droga”, rekla je Chiara Sangiorgio iz Amnesty Internationala.

“Jedina poruka koju ova pogubljenja šalju jest da je vlada Singapura voljna ponovno prkositi međunarodnim garancijama o primjeni smrtne kazne”, rekla je.

Nekoliko grupa za ljudska prava uključujući Amnesty International pozvalo je singapursku vladu da zaustavi pogubljenja.

Amnesty navodi kako je uz Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, Singapur jedna od samo četiri zemlje koje su nedavno izvršile pogubljenja povezana s drogom.

Izvor: Agencije