Norveška i Finska zabilježile rekordno brzo širenje ptičje gripe

Soj virusa H5N1 se godinama širi među peradi i divljim pticama, ali povremeno su u svijetu zabilježene i zaraze kod sisavaca poput mačaka, kuna i vidri.

Dužnosnici u arktičkom gradu Vadso, koji je dio norveškog okruga Finnmark, rekli su da su pronašli više od 10.000 mrtvih ptica na tom području (Reuters)

Norveška i Finska se ove godine suočavaju s rekordnim izbijanjem ptičje gripe koja je izazvala pomor hiljada galebova i drugih vrsta, ugrozila stoku i dovela do ograničenja putovanja u nekim područjima, objavili su zvaničnici ovih zemalja, prenosi Hina.

Ptičja gripa proteklih godina kruži Evropom te je u maju i junu dovela do pomora miliona ptica na francuskim farmama i poremetila snabdijevanje mesom i jajima.

Dužnosnici u arktičkom gradu Vadso, koji je dio norveškog okruga Finnmark, rekli su da su pronašli više od 10.000 mrtvih ptica na tom području, a norveška agencija za sigurnost hrane je u četvrtak uvela zabranu putovanja u tri prirodna rezervata.

“Izbijanja koja vidimo u različitim mjestima u Finnmarku ove godine su mnogo veća nego što smo ranije vidjeli u Norveškoj”, rekao je Ole-Herman Tronerud, glavni veterinarski dužnosnik u norveškoj agenciji za sigurnost hrane.

Pojačan nadzor

Soj virusa H5N1 se godinama širi među peradi i divljim pticama, ali povremeno su u svijetu zabilježene i zaraze kod sisavaca poput mačaka, kuna i vidri.

Susjedna Finska je također objavila da su divlje ptice teško pogođene i da je soj H5N1 dosad pronađen u 20 farmi krzna, dok je ranije ove sedmice taj broj iznosio 12.

“Potvrđeno je da je patogena varijanta kružila naročito među galebovima”, objavilo je u srijedu u saopćenju finsko ministarstvo za društvena pitanja i zdravstvo.

Tri agencije Ujedinjenih naroda su ovaj mjesec upozorile da su globalna izbijanja izazvala zabrinutost da bi se virus mogao prilagoditi te lakše prijeći na ljude, zbog čega su pozvale države da ojačaju nadzor nad bolestima i poboljšaju higijenske uslove na peradarskim farmama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  je rekla da je rizik za ljude od H5N1 i dalje nizak, ali dodala da se izvještaji o zarazama sisavaca trebaju pomno promatrati.

Izvor: Agencije