Ko je Omar Tchiani, kojeg smatraju organizatorom puča u Nigeru?

General Omar Tchiani je predvodio predsjedničku gardu od 2015. i bio je blizak saveznik bivšeg predsjednika Mahamadoua Issoufoua.

Čini se da je podrška Bazoumu među stanovništvom i političkim strankama snažna (AFP)

Nakon uklanjanja s vlasti predsjednika Nigera Mohameda Bazouma u srijedu, general Omar Tchiani, zapovjednik predsjedničke garde, u mnogim je lokalnim izvještajima označen kao čovjek koji stoji iza državnog udara.

Rano u srijedu, pripadnici specijalne jedinice koju je vodio Tchiani zarobili su Bazouma u predsjedničkoj palati, što je natjeralo regionalne čelnike da organiziraju brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti puč.

Nekoliko sati kasnije, grupa vojnika pojavila se na nacionalnoj televiziji te zapadnoafričke države tvrdeći da su preuzeli predsjedničku dužnost.

“Odbrambene i sigurnosne snage … odlučile su stati na kraj režimu s kojim ste upoznati”, rekao je pukovnik-major Amadou Abdramane u izjavi emitiranoj na nacionalnoj televiziji, okružen s devet muškaraca u uniformama, dijelom grupe koja sebe naziva Narodnim vijećem za očuvanje zemlje.

Abdramane je također rekao da su sve institucije suspendirane, kopnene i zračne granice zatvorene i da je na snazi policijski sat.

Iako se Tchiani nije pojavio na TV-u, mnogi ga smatraju izuzetno utjecajnom osobom iza kulisa događaja koji su se odvili u srijedu.

Ko je Tchiani?

Vrlo malo se zna o generalu, koji se navodno također zove Abdourahmane.

Prema izvještajima informativne agencije APA, Tchiani je iz regije Tillaberi na zapadu Nigera, glavnog područja regrutiranja za vojsku.

On je na čelu predsjedničke garde od 2015. i bio je blizak saveznik bivšeg predsjednika Mahamadoua Issoufoua – političara koji je vodio zemlju do 2021. godine.

Ironično, on je vodio jedinicu koja je blokirala pokušaj državnog udara u zemlji u martu 2021, kada je vojna jedinica pokušala zauzeti predsjedničku palatu nekoliko dana prije nego što je Bazoum, koji je upravo izabran, trebao položiti zakletvu.

Bazoumov izbor označio je prvi miran, demokratski prenos vlasti u Nigeru od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine. Nakon što je preuzeo dužnost, zadržao je generala kao šefa predsjedničke garde, specijalne jedinice od gotovo 2.000 vojnika.

Grupa vojnika pojavila se na nacionalnoj televiziji Nigera tvrdeći da su preuzeli predsjedničku dužnost (Reuters)

Motivacija Tchianija koji je predvodio puč ostaje nejasna, ali bilo je glasina da ga je svrgnuti predsjednik prije samo nekoliko dana htio smijeniti, rekao je za Al Jazeeru Paul Melly, stručnjak za Niger u londonskoj organizaciji za strateško promišljanje Chatham House.

Bilo je i nagađanja da je to možda zbog generalove starosti, koji ima 62 godine, ili da se sumnjalo na nezadovoljstvo među nekim elementima vojske, uključujući predsjedničku gardu.

Al Jazeera nije mogla nezavisno provjeriti ova nagađanja.

Još jedan mogući razlog, napomenuo je Melly, je taj što se Bazoum želio “istaknuti kao svoj čovjek” od Issoufouovog predsjedničkog mandata promjenom sastava predsjedničke garde, uključujući zamjenu Tchianija.

U srijedu, nakon što su Tchianijevi vojnici uhapsili Bazouma, došlo je do pregovora između njega i generala koji na kraju nisu dali nikakve rezultate.

Prema lokalnim izvještajima, Tchiani bi mogao biti imenovan na čelo prelaznog vojnog vijeća u roku od nekoliko sati, što Al Jazeera također nije mogla provjeriti.

‘Ne možemo to prihvatiti’

U međuvremenu, dok su se vijesti o puču širile u četvrtak ujutro, neki su političari pozvali stanovništvo da odbije vojno preuzimanje vlasti.

“Došlo je do pokušaja državnog udara, ali naravno, to ne možemo prihvatiti”, rekao je ministar vanjskih poslova Hassoumi Massoudou u intervjuu za informativnu mrežu France 24.

“Pozivamo sve nigerske demokratske patriote da ustanu kao jedan i kažu ne ovoj frakcijaškoj akciji koja teži tome da nas vrati decenijama unazad i da blokira napredak naše zemlje”, rekao je on. Također je pozvao na bezuvjetno oslobađanje predsjednika i rekao da su razgovori u toku.

Izvor blizak predsjedniku koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten govoriti o situaciji, rekao je informativnoj agenciji Associated Press da predsjednik nije i da neće podnijeti ostavku te da je siguran u svojoj rezidenciji.

“Teško stečena postignuća bit će zaštićena. Svi Nigerci koji vole demokratiju i slobodu pobrinut će se za to”, objavio je Bazoum rano u četvrtak ujutro na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

Nije jasno koliku podršku pučisti imaju među ostalim sigurnosnim snagama, ali čini se da je podrška Bazoumu među stanovništvom i političkim strankama snažna. U izjavi od srijede, grupa nigerskih političkih grupa rekla je da je situacija “samoubilačko i antirepublikansko ludilo”.

“Naša zemlja, suočena s nesigurnošću, terorizmom i izazovima nerazvijenosti, ne može sebi dopustiti da bude ometena”, navodi se.

Izvor: Al Jazeera